НОВИНИ

Три са работните версии за инцидента с военния самолет край Безмер

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 29.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Намерена е черната кутия на разбилия се вчера при тренировъчен полет край Безмер военен самолет Су-25. Състоянието на пилота е стабилно, без опасност за живота. Днес на мястото на инцидента беше направен повторен оглед.

Три са работните версиите за инцидента с падането на военния самолет, по които работи военна прокуратура - техническа неизправност, пилотска грешка или непредвидени обстоятелства. Назначени са експертизи. Разпитват се всички отговорни за полета. Пилотът на самолета ще бъде разпитан при разрешение на лекарския екип от ВМА, където е под наблюдение.

"Експертизата, която ще бъде назначена по-късно и разчитането на черната кутия ще бъдат една малка част от доказателствата, които обобщени ще дадат действителната версия", каза полк. Христо Тинев, военен прокурор от Сливен.

Намерената черна кутия е без повреди. Разчитането ѝ ще се извършва в България.

"На външен вид е цялостна, няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи тогава, когато има пълната информация, заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

Според бившия командир на авиобаза "Безмер" полк. Пейо Дончев е опитен пилот, а Су-25 един от най-безопасните самолети във военновъздушните сили.

"Катапултната система е една от най-добрите в света. Самолетът е с два двигателя, което също е много важно за безопасността на полета. Може да се случи нещо във въздуха, може нещо да не е забелязано или да се прояви във въздуха, няма как да се допусне да излети такъв самолет и да изпълни задача на всяка цена", обясни о.з. полк. Димитър Данев, бивш командир на авиобаза "Безмер" (2008-2015 г.).

По повод разпространени в общественото пространство тези за проблеми с полосата на летище Безмер, за саботаж при ремонта на машините, за неотворен парашут, както и за това, че злополучния полет е бил първи за годината на летеца, министърът на отбраната ги отхвърли категорично. По думите на министъра, полк. Дончев има изпълнени над 30 задачи за тази година.

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата иска постоянен арест за дрогирания шофьор, убил младо момиче в Шумен
Прокуратурата иска постоянен арест за дрогирания шофьор, убил младо момиче в Шумен
Хората в кюстендилското село Нови чифлик сбъднаха мечтата си да имат нов храм
Хората в кюстендилското село Нови чифлик сбъднаха мечтата си да имат нов храм