НОВИНИ

Украйна отново поиска въоръжение от страната ни, България е отказала

Александър Марков
от Александър Марков
14:48, 29.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Украйна отново поиска въоръжение от страната ни, България отказа. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че Киев иска тежко въоръжение, без да уточни какъв тип точно. Съветът по сигурността към МС заседава заради войната в Украйна и анексирането на украински територии от Русия.

В средата на октомври многонационалната бойна група на НАТО в България ще бъде в оперативна готовност, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Съветът днес е свикан от премиера Гълъб Донев.

Тежко въоръжение е поискал украинският посланик Виталий Москаленко на среща с военния министър Димитър Стоянов. Стоянов е отказал, обясни той на влизане за Съвета по сигурността.

Ето какво каза той:

- Отговорът ми беше кратък и ясен - има решение на парламента, ние няма как да го погазим.

Какво въоръжение искат?

- Не мисля, че е необходимо да го споделям. Но е тежко въоръжение, не е леко стрелково въоръжение, нито са боеприпаси.

България прие да ремонтира украинска военна техника, но през май парламентът гласува да предоставим военно-техническа и хуманитарна помощ на Украйна без оръжия.

"Мисля, че отдавна казах, а и посланик Москаленко знае много добре моята позиция, че докато съм министър, въоръжение аз няма как да дам и докато няма промяна в позицията на парламента", каза министърът.

Частичната мобилизация в Русия и плановете за анексия на украински територии утре носи рискове за националната сигурност. Засега ситуацията на сигурност в Черно море остава непроменена, обясни Стоянов.

Министърът на отбраната: Преки заплахи за националната сигурност няма

"Линиите на комуникация си работят, отворени са. Не са затворени. Единственият риск, който досега съществуваше и продължава да съществува, са свободно дрейфащи мини. Вие знаете, че в Турция бяха открити, в България бяха открити две и бяха взривени, в Румъния беше открита и беше взривена, така че това е основният риск", каза Стоянов

В средата на октомври ще бъде оперативно готова и много националната бойна група на НАТО в България, включваща сили от България, САЩ, Англия, Италия, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Тя е една от осемте групи на НАТО, разположени по Източния фланг след 2014 г.

"Република Италия изрази определено ниво на амбиция да бъде като рамкова държава. Затова вече имаме развърнати италиански формирования, намираме се в процес на сглобяване, в средата на октомври ще обявим първоначална оперативна готовност", каза адмирал Емил Ефтимов.

Риск за националната ни сигурност има и заради мобилизацията и на руски граждани, които имат и български паспорти.

"Включително за такива хора съществуват военни задължения, защото с връчването на руския им паспорт, на тях им се връчва и военна книжка. Така че независимо от факта, че те са и български граждани, е твърде вероятно те да могат да бъдат спрени при евентуални опити да напускат Русия от страна на самите руски власти", каза Николай Милков, служебен министър на външните работи.

България може да окаже съдействие на всички хора с българско гражданство, които биха потърсили изход от Русия.

"Има хора, които са се обърнали към посолството, в контакт сме с тях, ние имаме евентуални намерения да направим опит, да речем, някои хора, които могат да търсят такъв тип съдействие, имам предвид само български граждани, студенти основно, да речем, да се опитаме да организираме тяхното прехвърляне към България", каза Николай Милков.

Външно министерство вече призова всички хора с български паспорт да напуснат Русия.

България няма да признае резултатите от референдумите в окупираните украински територии.

"Става дума за референдуми, които ние не можем да признаем. Като резултати не ги считаме за правнообвързващи и също така считаме, че те са организирани в ненормални условия, в условията на окупация", каза Николай Милков.

Във външно са постъпили предложенията за осмия пакет санкции на ЕК срещу Русия, по които трябва да дадем становище, обясни Милков. Санкциите трябва да засилят натиска над Русия, а, от друга страна, да минимизират отрицателните ефекти върху европейските икономики.

Проектът за 8-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия е изпратен, днес България излиза със становище

Черната кутия на разбилия се щурмови самолет Су-25 е намерена, без повреди е и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов.

Разчитането ѝ ще започне още днес. Стоянов обясни, че няма проблем с пистата в авиобаза Безмер и че тезата за саботаж по самолета, който е ремонтиран в Беларус, е абсурдна, тъй като самолетът има 63 летателни часа след модернизацията.

Намерена е черната кутия на разбилия се военен самолет Су-25

Вчера пилотът полк. Дончев е изпълнил два полета, а самолетът е летял три пъти в рамките на деня. Дончев е без травми и в добро състояние.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФХГ се отказва от домакинство на световното първенство за девойки през 2023 година
БФХГ се отказва от домакинство на световното първенство за девойки през 2023 година
Японски учени разработиха робот с чувство за хумор
Японски учени разработиха робот с чувство за хумор