НОВИНИ

Крум Зарков и Иван Гешев влязоха в спор относно правомощията на прокуратурата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:29, 29.09.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Правосъдният министър е изготвил искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционни законови текстове, които дават права на прокуратурата да осъществява надзор за законност върху действия на централната и местната власт.

Правителството взе решение за сезиране на конституционните съдии. Това породи задочен спор между Крум Зарков и Иван Гешев. Според обвинител номер 1 се атакува правомощие, което защитава гражданите от административен произвол.

"Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Аз не. Разделението на властите е постановено с българската Конституция. Администрацията, т.е. изпълнителната власт контролира определени неща", заяви Крум Зарков.

Министърът коментира още, че прокуратурата трябва да гони престъпниците и да отменя актове тогава, когато те са незаконосъобразни. "Това трябва да прави, според Конституцията, не според мен", уточни Зарков.

"По-интересна е една друга част от това питане, където се поставя под въпрос и се иска противоконституционност на 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, ако цитирам правилно. Това е правомощието на прокуратурата, не на главния прокурор да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на, грубо казано, на администрацията. Това е изключително опасно и ще кажа защо. Това е един от малкото механизми, гражданите и гражданското общество да се защитават от административен произвол", отговори му Иван Гешев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марин Чилич на четвъртфинал в Тел Авив
Марин Чилич на четвъртфинал в Тел Авив
Задържаха 4 души по подозрение за търговия с вот при акцията в Благоевград
Задържаха 4 души по подозрение за търговия с вот при акцията в Благоевград