НОВИНИ

Путин ще подпише документите за анексиране на четирите украински области

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:34, 29.09.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Утре руският президент Владимир Путин ще подпише документите за анексиране на четирите украински области, в които бяха проведени референдуми. Планирана е тържествена церемония, както и концерт на Червения площад. Западът и Киев наричат допитването "фарс" и отказват да приемат резултатите.

На планираната церемония в Кремъл се очаква да присъстват всички руски депутати, както и проруските лидери на четирите области - Донецка и Луганска на изток, и Запорожка и Херсонска на юг, в които бяха проведени референдумите.

"Утре, в Кремъл, в Георгиевската зала, точно в 15.00 часа ще се състои церемония по подписването на Договорите за присъединяване на новите територии към Руската федерация. Ще има голямо обръщение на президента Путин. И това не е посланието на президента към Федералното събрание. Много е важно да не се бърка - това са различни формати", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Според Москва референдумите са били честни и открити, а военни е имало с цел гарантиране безопасността на гласоподавателите. От Кремъл уточниха, че всички документи, свързани с присъединяването на новите територии, ще бъдат подписани до заседанието на Съвета на федерацията, планирано за 4 октомври, на което се очаква да се уточнят подробности за анексирането.

Киев и Западът заклеймиха вота и обявиха, че той няма никаква законова стойност. През изминалата нощ президентът Зеленски разговаря с лидерите на Канада, Великобритания, Германия и Турция и им благодари за подкрепата.

"Благодаря на всички за ясната и недвусмислена подкрепа. Благодаря Ви, че разбирате нашата позиция. Украйна не може и няма да толерира никакъв опит на Русия да завземе каквато и да е част от нашата земя", подчерта Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Би Би Си напомня, че нито един от регионите не се контролира изцяло от Русия, но когато анексирането стане факт 15% от украинската територия ще стане руска - на хартия. Путин бърза с анексирането, за да може да обяви, че руска територия е атакувана с оръжия на Запада, коментират анализатори. И добавят, че надеждата е това да откаже някои държави да помагат на Киев с оръжие.

Снимки: БГНЕС, архив

Според украинския външен министър обаче, резултатите от "псевдореферендумите" няма да намерят отражение на бойното поле. Реакциите на плановете за анексиране не закъсняха - Вашингтон обеща още над милиард долара на Киев под формата на военна помощ, а говорителят на Европейската комисия каза, че "Русия е единствената страна в света, която предварително обявява своите престъпления и нарушения на международното право и Хартата на ООН на живо, по телевизията".

На Червения площад се изгражда сцена, на която с концерт Русия ще приветства с "Добре дошли!" новите територии. На една от страните ѝ са изписани имената на четирите украински области, а другата гласи - "Заедно завинаги!".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората в кюстендилското село Нови чифлик сбъднаха мечтата си да имат нов храм
Хората в кюстендилското село Нови чифлик сбъднаха мечтата си да имат нов храм
Ян-Ленард Щруф и Камил Майхжак достигнаха четвъртфиналите на Sofia Open 2022
Ян-Ленард Щруф и Камил Майхжак достигнаха четвъртфиналите на Sofia Open 2022