НОВИНИ

Пожар на португалския остров Мадейра застрашава гора, включена в списъка на ЮНЕСКО

пожар португалския остров мадейра застрашава гора включена списъка юнеско
Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:49, 21.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Португалските власти изпратиха подкрепления на остров Мадейра, за да се борят с бушуващия от седмица горски пожар, който достигна края на гора, включена в списъка на ЮНЕСКО. До 20 август огънят е изпепелил 4392 хектара земя, а повече от 95 хектара са изгорели през предходните 24 часа.

Регионалният началник на гражданската защита Антонио Нунес заяви, че пламъците са достигнали до част гора Лаурисилва, която е най-голямата запазена лаврова гора, част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той обясни, че щетите не са значителни.

Повече от 100 пожарникари са се включили в борбата с пламъците на двата основни фронтове на острова, който обикновено е пълен с туристи по това време. Нунес каза, че 45 пожарникари специалисти по първа помощ се очакват от континенталната част на Португалия в помощ на 76-те вече изпратени след избухването на пожара на 14 август.

Силните ветрове, които разпалват пламъците, също са нарушили работата на главното летище на острова във Фуншал. От ръководството на летището обаче увериха, че летището работи нормално.

Пожарът е възникнал в квартал Рибейра Брава и се е разпространил в близките квартали Камара де Лобош и Понта ду Сол в южната част на острова. Около 200 души бяха временно евакуирани от домовете си, за да избегнат вдишването на дим.

Властите съобщиха, че не са били разрушени къщи, нито е имало ранени, но някои пожарникари са имали симптоми на изтощение. Хиляди хектари растителност бяха унищожени от горски пожар миналата година, а най-малко трима души загинаха при пожар през 2016 г. близо до главния град Фуншал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат: И Нойер се оттегли от националния отбор
Обрат: И Нойер се оттегли от националния отбор