НОВИНИ

Пожарите в Атика са ограничени, евакуираха над 2000 души от о-в Евия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:00, 08.08.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Пожарите в гръцката област Атика вече са ограничени. Магистралата от Атина за България продължава да бъде отворена в двете посоки. Най-сериозно е положението на остров Евия, където пламъците все още бушуват. Бреговата охрана и военноморските сили са в готовност да евакуират още хора от острова.

Над 2000 души са евакуирани от остров Евия, втория по големина гръцки остров след Крит, където огнената стихия бушува с пълна сила вече шести ден. Фериботите са в готовност да извозват още хора. Заради неравния терен и стръмните склонове работата на огнеборците е истински кошмар. За жителите пожарите са катастрофа.

"Ядосана съм, изгубих дома си. Изгубих дома си. Изгубих родното си място, нищо няма да е същото утре. Селата ни са унищожени, нищо не остана от домовете ни, от имотите ни, нищо!", сподели Василикия, жителка на острова.

Продължава евакуацията заради пожара на о-в Евия

Според служител на пожарните служби топлината от огъня в Евия е толкова силна, че изсипваната вода се изпарява преди да достигне пламъците. Пожарите са на два фронта - в южната част ситуацията е стабилна, в северната е по-сложна. Гръцкият Червен кръст помага с храна и стоки от първа необходимост.

"Тук сме, за да помогнем на хората, които са на първа линия, пожарните служби, доброволците, гръцката полиция, гражданите, всички, които са засегнати от това бедствие", заяви Хараламбос Лалодакис.

Само за последните 10 дни в Гърция са изгорели над 56 000 хектара земя. Властите предупреждават за риск от пожари и на остров Крит.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама гърци са загиналите на пътя в Кресненското дефиле
Двама гърци са загиналите на пътя в Кресненското дефиле
ООН осъди принудителните бракове на непълнолетни в Зимбабве
ООН осъди принудителните бракове на непълнолетни в Зимбабве