НОВИНИ

Пожарите в средиземноморските страни взеха 40 жертви

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:20, 26.07.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 40 са вече загиналите в пожарите, обхванали Средиземноморието. Повечето от тях са в Алжир. Четири са жертвите в Италия. Гърция се готви за нови евакуации.

Трима души загубиха живота си, попаднали в капана на горските пожари на гръцкия остров Евия. Вчера загинаха двама пилоти на 27 и 34 години, след като самолетът им, участващ в гасенето, се разби. Намерено е и тялото на животновъд.

В Гърция се разби самолет, гасящ пожарите (ВИДЕО)

Днес продължават евакуационните полети на туристи от горящите острови Родос и Корфу. И днес в Гърция остава предупреждението за опасни горещини.

Евакуацията на Родос и Корфу продължава

Разрастващите се пожари в Сицилия принудиха властите да затворят летището в Палермо. 2000 души са евакуирани. Гасенето е затруднено от силния вятър и сухата растителност.

Близо 49 градуса бяха отчетени в Сицилия, затвориха летището в Палермо заради горски пожари

"Имаме нужда от хора, дори извикахме служители в отпуск. В момента на терен са 50 екипа, които помагат на пожарникарите", каза Гаспаре Команде, горска служба.

В Португалия гори планински район в природен парк близо до популярната туристическа дестинация Кашкайш. В гасенето са мобилизирани повече от 600 огнеборци и 189 пожарни коли. Самолетите, които също участват, е трябвало да спрат през нощта. Засега не се съобщава за пострадали и щети.

Бързо разпространяващ се пожар на испанския остров Гран Канария принуди властите да евакуират стотици местни жители и да затворят три пътни артерии. В гасенето са включени хеликоптери.

Най-голям е броят на жертвите на пожарите в Алжир - 34 души, от които 10 военнослужещи, погълнати от пламъците, докато помагат за евакуацията в провинция Бежая. Огнена стихия и в съседен Тунис, където се е наложила евакуацията на 300 жители на крайбрежно село.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Темата за смяната на националния празник предизвика дебати в парламента
Темата за смяната на националния празник предизвика дебати в парламента
Сирийски бежанец уби свой сънародник в центъра в Харманли
Сирийски бежанец уби свой сънародник в центъра в Харманли