НОВИНИ

Предлаганите конституционни промени ще бъдат обединени в общ проект между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:09, 26.07.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Предлаганите конституционни промени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще бъдат обединени в един общ проект. Все още има дискусионни теми, но конституционното мнозинство работи по постигане на съгласие и внасянето им в най-кратки срокове.

Петър Чобанов и Андрей Гюров бяха избрани за подуправители на БНБ

Снимки: БТА

3 март или 24 май да бъде националният ни празник - и днес мнението на управляващи и опозиция се размина.

"24 май е изключителен празник, даже вижте - няма спор по това. Има спор дали да е този, онзи или друг", заяви Бойко Борисов.

"В духа на българската Конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование. Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, култура, писменост, просвета, България може да просперира. По отношение на 24 май въпросът не е за една или друга страна, за едно или друго разделение - въпросът е за България и как ние самите искаме да разкажем на нашите деца", заяви ", заяви Кирил Петков.

"Това е дискусионно, обсъждаме го. Принципно не е решено, но ние нямаме против", заяви Делян Пеевски.

А заедно ли възнамерявате да внесете промените?

"Да, за да достигнем до общи точки, разглеждаме на колегите проектите и смятам, че ще достигнем до общо решение, да се случи наистина тази промяна на Конституцията, за която говорим", допълни Пеевски.

"3 март е не просто Национален празник на България, той е символ на българската свобода, той е Денят на свободата. Някои умели политически нечистоплътни спекуланти си позволяват да пипат с мазни мръсни пръсти българската история и да се гаврят с нея", заяви Костадин Костадинов.

"Вие уважаеми или по-скоро неуважаеми колеги, сте склонни да жертвате всичко родно, за да докажете своята правилна политическа ориентация, както вие го говорите, и за пореден път да сложите наколенки, пред кого - сигурно и вие не знаете", заяви Борислав Гуцанов.

"С цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разум не мога да разбера къде е проблемът в 3 март. Можете да променяте празниците, достатъчно много сте, но не можете да промените историята", каза Ивайло Вълчев от ИТН.

Лидерът на ГЕРБ припомни истинската цел на съдебната реформа.

"Да дадем повече власт на съдиите, повече контрол на прокурорите - говоря като рамка, не искам да се провя на конституционалист. В случая нашият водач, да го наречем Христо Иванов, по тази тема го подкрепяме за всички тези неща", заяви Бойко Борисов.

"Искам да благодаря на ГЕРБ и ДПС, защото успяваме въпреки различията, които имаме, да намерим национални приоритети, които да ни обединят и ще се види това в следващите дни. Конституционните промени в частта им по отношение на правосъдието са истинска обединяваща точка", заяви Христо Иванов.

ГЕРБ и ДПС са против въвеждането на мандатност на кметовете.

"Аз съм против, защото се избират от народа", коментира Борисов.

"Не виждам защо трябва да има ограничения успешни кметове да бъдат само два пъти. И три-четири-пет пъти да ги подкрепят, значи те са си свършили работата за хората", заяви Делян Пеевски - депутат от ПГ на ДПС.

Тежък е въпросът за НЕкоалицията, коментира Борисов. Петков видя нещо положително в сблъсъците.

"По всички различни теми ние събираме мнозинствата, които мечтите им дето се вика на всичките - ние сме работили по тази тема, мечтата му не се сбъдна по тая тема, сега се сбъдна, тока че благодаря на всички - тежък ни е въпроса за не коалицията, но нашият писмовен човек Христо Иванов пише механизма", каза Борисов.

"През тази конкуренция, която се случва и тези сблъсъци, ако крайният резултат на общата ни работа са добри резултати за българския народ, това си заслужава", отбеляза Петков.

Очакванията са предлаганите конституционни промени да бъдат обединени и внесени преди ваканцията на депутатите.

Темата за смяната на националния празник предизвика дебати в парламента

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков обяви управленската програма на кабинета и разкритикува част от решенията на бюджетната комисия
Денков обяви управленската програма на кабинета и разкритикува част от решенията на бюджетната комисия
Манчестър Юнайтед загуби от Рексъм в контролна среща в Сан Диего
Манчестър Юнайтед загуби от Рексъм в контролна среща в Сан Диего