НОВИНИ

Бюджетът беше приет на второ четене от ресорната комисия, увеличени са разходите за заплати

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
06:08, 26.07.2023
5742
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

След продължили близо 11 часа дебати, малко преди полунощ депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за второ четене Закона за държавния бюджет. В него са заложени между 250 и 300 млн. лева за увеличение на заплатите в бюджетния сектор.

От 1 август ще бъдат увеличени заплатите в МВР и ДАНС, ще има увеличение при данъчните, митниците, агенциите по горите и по безопасност на храните. Допълнително пари ще има и за военните. От тази учебна година еднократни помощи ще взимат и родителите на деца в пети клас.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи

Новите разходи са за сметка на капиталовите разходи. Финансовият министър Асен Василев обаче остана много разочарован от приетите текстове, защото депутатите отхвърлиха повечето от мерките му за събиране на приходи, което на практика би увеличило дефицита и той ще излезе извън изискванията за влизане в еврозоната от 3%.

"С това ваше гласуване вие току-що отнехте един инструмент за контрол и събираемост на данъците. Като не се плащат заплати по банков път един път страда фискът, че не се събират данъците, втори път хората, които не си получават нито здравните осигуровки в пълен размер, след това не си получават и пенсиите в пълен размер. И това, което вие давате сега като сигнал към държавата е, че вместо всеки да започне да спазва правилата, всеки може да го кара през просото. Стига да се обади на някоя и друга парламентарна група", коментира министърът.

Държавният бюджет трябва да бъде приет до края на месеца. Тогава изтича срокът на поредния удължителен закон. В дневния ред на парламента още днес е гласуването на бюджетите на здравната каса и ДОО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава гасенето на пожара в местността "Сивриите" в Рила
Продължава гасенето на пожара в местността "Сивриите" в Рила
Червен код в 7 области за опасно високи температури - около и над 42°
Червен код в 7 области за опасно високи температури - около и над 42°