НОВИНИ

ПП-ДБ имат идея за премиер в следващ редовен кабинет, обяви Николай Денков

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 16.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

От „Продължаваме Промяната“ - „Демократична България“ имат идея за номинация за премиер в един следващ редовен кабинет. Това обяви в предаването „Още от деня“ председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

„Имаме някого на ум. Не искам да го казвам, защото може да се окаже, че друг ще предложи още по-добри кандидати... Няма смисъл да го казвам сега, защото това означава тези хора да бъдат изгорени, докато дойде време“, каза Денков.

Той припомни, че от ПП-ДБ са предложили за фигура на премиер да се избере „приемлив“ за различните парламентарни групи, но ярко политическо лице не е подходящо.

„Искаме да има Министерски съвет, който да работи по програма, която да е обща за нас“, каза Денков.

Той посочи, че през последните години винаги, когато се е съставяло правителство, разговорът е започвал от приоритети и задачи, които трябва да се свършат. След това, на базата на това съгласие, се търси премиер, готов да носи политическа отговорност и последствията, след това механизъм, за да бъде сглобен кабинет, обясни Денков.

Относно участието на ПП-ДБ в изборите през октомври той посочи, че коалицията в никакъв случай не се бори за оцеляване, а работи да върне доверието на гражданите.

"Загубихме го и заради сглобката, която направихме и за това, че не продължи в следващия етап от 9 месеца", посочи Денков.

"Може и направихме политическа саможертва в трудна ситуация да направим правителство и тази саможертва беше наказана", добави той.

Денков обясни, че саможертвата се изразява в това, че коалицията е поела отговорността без ясно парламентарно мнозинство.

Той определи джентълменското споразумение на Бойко Борисов като погрешна оферта.

"Демокрацията изисква този, който иска да управлява, да осигури парламентарно мнозинство. Това се осигурява с преговори, с ясни принципи, приоритети и подбор на хората, които могат да ги изпълняват. Така се прави политика в демократичните държави", каза още Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Започна изслушването за 115-е финансовите нарушения на Манчестър Сити
Официално: Започна изслушването за 115-е финансовите нарушения на Манчестър Сити
Двоен успех за българското таекуодно
Двоен успех за българското таекуодно