НОВИНИ

Червената линия на едно липсващо знаме - искри по оста Скопие - България

На посланика ни Желязко Радуков му връчиха протестна нота, но флагът не е задължителен при неформална среща

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 16.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отзвук от неофициалното посещение на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова у нас. Липсата на македонското знаме при ръкуването на двамата президенти в гербовата зала предизвика гневната реакция на Скопие.

Ден, след като президентът на Северна Македония Гордана Силяновска беше у нас на неофициално посещение, от кабинета ѝ изразиха недоволство, че на снимката, при посрещането ѝ на "Дондуков"2, не е поставено и знамето на РСМ.

На българския посланик в Скопие Желязко Радуков днес му е връчeна протестна нота, съобщи премиерът Християн Мицкоски. Той определи липсата на македонското знаме като червена линия, на която трябва да се реагира. Според Мицкоски този случай показва истинските намерения на лидерите в София.

"Тогава, когато се премине Рубикона, когато се пресече червената линия - тогава трябва и да се реагира. В противен случай ще има продължение. Не са истинските намерения българите да бъдат включени в Конституцията. Това е най-малкият проблем. Там много по-голямо е желанието да се покажат мускули", заяви Християн Мицкоски - премиер на Република Северна Македония.

Президентът Радев обясни, че посещението на Гордана Силяновска не е било нито държавно, нито работно, а по повод културно мероприятие. Поради тази причина и в гербовата зала не е сложено македонското знаме, тъй като такива посещения не изискват стриктно спазване на държавния протокол.

"И аз се надявам, че в най-скоро време президентът на Северна Македония ще направи държавно посещение, което наред с всички официални церемонии с протокол, ще допринесе и за по-нататъшно развитие на нашите отношения. Аз се радвам, че с президента на РСМ проведохме един много откровен и конструктивен разговор в приятелска атмосфера, независимо, че срещата имаше напълно неформален характер. И очаквам този заявен стремеж за откритост, за конструктивизъм да бъде приет и от правителството на Република Северна Македония", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Държавният ни глава не приема тази реакция от Скопие като провокация.

"Това е прекалена концентрация върху формата, а не върху съдържанието. Важно е какво ще направим оттук нататък да помогнем на Република Северна Македония, защото нейният проблем не е с България. Проблемът на Северна Македония е да започне да изпълнява преговорната рамка, която приеха като заключение на ЕС всички страни членки", обясни Румен Радев.

Българският президент приема срещата със Силяновска като добро начало за помощта, която страната ни може да окаже на Северна Македония за евроинтеграцията ѝ.

Автори: Вера Александрова и Тоня Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 септември ще е неучебен, но присъствен за столичните училища
17 септември ще е неучебен, но присъствен за столичните училища
Дни след авиоинцидента край "Граф Игнатиево" политическите коментари не стихват (ОБЗОР)
Дни след авиоинцидента край "Граф Игнатиево" политическите коментари не стихват (ОБЗОР)