Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ПП-ДБ-Спаси София обжалва резултатите от първия тур на местния вот в Банкя

Според формацията изборите в една от секциите са проведени в незаконен състав

bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 13.11.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

"Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) са подали жалба в Административния съд в София срещу изборния резултат от първия тур в район Банкя.

След като ЦИК отмени машинния вот два дни преди провеждането на първи тур на местните избори, в Банкя разликата между кандидатите на “Възраждане” Антон Бранков и на ПП-ДБ-СС Георги Атанасов беше само 2 гласа.

Според жалбата изборите в секция 224624013 в Банкя са проведени в незаконен състав, защото председателят на секционната комисия е внук на заместник-председателя, което е нарушение на Изборния кодекс. Двамата са излъчени в състава на СИК съответно от ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

Ако съдът уважи жалбата и приеме изборния резултат от съответната за недействителен, то кандидатът на ГЕРБ-СДС Рангел Марков следва да получи общо 1623 гласа, Георги Атанасов - 686 гласа, а Антон Бранков - 652 гласа.

В жалбата се твърди още, че в три от секциите действителни бюлетини са преброени неправилно, завишен е броят на първоначално използваните хартиени бюлетини, а в протоколите са нанесени поправки, които не са плод на техническа грешка.

Според жалбоподателите броенето на гласовете е извършено хаотично, а във видеозапис от една от секциите споменатият брой гласове за ПП-ДБ-СС не отговаря на финалното число, записано в съответния протокол.

“Неправилното отразяване на действителния резултат от гласуването води и до неправилно определяне на допуснатите до участие на втори тур кандидати”, гласи още жалбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Работата на тъмно приключи": Пеевски поиска отчет от кабинета
"Работата на тъмно приключи": Пеевски поиска отчет от кабинета
Мъгла и студено време ни очакват
Мъгла и студено време ни очакват