НОВИНИ

Правителствата на България и РСМ заседаваха съвместно в София

започна съвместното заседание правителствата българия рсм софия
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 25.01.2022 (обновена)
5596
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония се проведе в резиденция "Бояна".

Преди това беше проведен разговор на четири очи между премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Днес откриваме сесията на съвместното заседание между правителствата на Р България и РСМ. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но това, което постигаме вече само за втора седмица съвместна работа - аз съм много обнадежден, заяви премиерът Петков.

Това, че вие дойдохте с толкова много министри по всички сфери, в които искахме да работим заедно с нашите министри, оказва пътят как тези отношения ще се случват - на база на истинска работа, истински срещи с очакване на истински резултати, обърна се към Ковачевски българският премиер.

Най-важното за политиката е да постигне добро за двата народа - да се работи заедно, да имаме отворена икономика, свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да работим за европейската интеграция и да следим темите като историята, човешките права, нещата които са важни, допълни Петков.

Дори снощи на нашата вечеря видях, че някои министри вместо да довършат вечерята си вече работят по някои мерки, които трябва да направят, допълни премиерът.

Началото на заседанието гледайте ТУК:

Кирил Петков посрещна премиера на РСМ Димитър Ковачевски в София (СНИМКИ)

С Димитър снощи разговаряхме за реални първи резултати, реални споразумения, реални планове. Аз вярвам, че този диалог ще замести национализъм, дискриминация, език на омразата и ще покажем, че когато от двете страни има хора, които искат да покажат добросъседство, това е само функция на усилена работа с ясни цели. Пожелавам на всички министри спорна работа, завърши Кирил Петков.

Ще работим по теми като образованието, инфраструктурата, по-добра комуникация, по-добри връзки, за да направим региона по-добър икономически и по-добър като възможности за работа и стандарт на живот, каза от своя страна премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

Това е успех, защото само последната седмица от нашата първа среща в Скопие, където се уговорихме, че трябва да работим по теми, които значат по-добро икономическо сътрудничество, в областта на образованието, на инфраструктурата, на всичко, което за гражданите значи по-добра комуникация и връзки. С цел това да е регион по-добро място за живеене. Днес нашите колеги от двете правителства работят по теми от областта на инфраструктурата, образованието.

Работните групи между двете правителства няма да съставени само от министри и политици - в тях ще участват и представители на всяка област, по която работи конкретната група, допълни Ковачевски.

Нашите екипи ще работят заедно. Работните групи няма да бъдат съставени само от политици. Министрите и заместниците им потвърждават само политическата воля. Но ще участват и представители от тези области. Вчера имах много приятна среща с ректора на СУ. Това трябва да доведе да покажем на Европа, че на Балканите можем да се сработим и да бъдем пример на успешна работа и тя ще доведе да бъдем пример как се сработва и икономическата, образователната размяна между двете държави, обясни премиерът на РСМ.

В рамките на събитието са предвидени и заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, инфраструктура и свързаност, европейско сътрудничество и върховенство на закона и култура и образование.

Ще се проведе и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси.

МС: Създават се четири работни групи за сътрудничество с РСМ

Междувременно пред резиденция "Бояна" младежката организация на ВМРО организира мирна демонстрация. В писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, Националният младежки комитет на партията настоява за среща с двамата премиери. Те искат да ги запознаят с общата история и литература на двете държави.

По-късно днес президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Р Северна Македония Димитър Ковачевски, на когото предстои среща и с председателя на Народното събрание.

Най-интересното от знаковите срещи очаквайте на живо на bntnews.bg и в емисиите новини. Повече подробности за очакваните акценти от съвместното заседние вижте в прякото включване на Милена Кирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женина Трашлиева от новия ансамбъл: Много е вълнуващо
Женина Трашлиева от новия ансамбъл: Много е вълнуващо
Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация
Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация