Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правосъдният министър обсъди промените за специалност "Право" с деканите на юридически факултети

от БНТ
16:34, 17.05.2022
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
правосъдният министър обсъди промените специалност право деканите юридически факултети
Слушай новината

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха днес наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети у нас.

Срещата беше в продължение на работата по наложителните изменения в Наредбата и на широката дискусия, инициирана от министъра и неговия заместник за актуалното състояние на юридическото образование и необходимостта от промени в единните държавни изисквания за обучение по специалността "Право".

Представителите на юридическите факултети в страната изразиха становища по предложенията за нова уредба, оцениха ги като балансирани и отговарящи на съвременните изисквания, и се ангажираха да предоставят конкретни становища. Освен въвеждане на засилено практическо обучение, проекта предвижда и въвеждането на задължителна дисциплина по Защита на правата на човека.

За целта на проекта Министерство на правосъдието проведе анкета сред над 1700 студенти и наскоро завършили юристи. Сред направените предложения бяха въвеждането на единен изпит за прием по специалност "Право" в университетите у нас, засилване на практическата подготовка, включително чрез решаване на казуси, симулативни процеси и подготовка на юридически документи, актуализиране на учебната програма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спас Русев даде премия на Левски след победата във финала
Спас Русев даде премия на Левски след победата във финала
След стрелбата в София: Бащата и братът на Георги Йомов са задържани за 24 часа
След стрелбата в София: Бащата и братът на Георги Йомов са задържани за 24 часа