НОВИНИ

Празник на черешата се провежда в Кюстендил

празник черешата провежда кюстендил
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:36, 25.06.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Традиционният празник на черешата се провежда днес в Кюстендил. Акцент е изложбата-базар на череши и черешови произведения.

Изложбени маси на читалищата от селата, които са 30-ина, са аранжирани с много вкус и фантазия. На щандовете присъстват и своеобразни картини, изваяни от череши, висят и майсторски изплетени „вешала“.

„Всяка година с трепет очакваме този емблематичен за нашия град празник, изпълнен с много хора и гости, дошли да вкусят от черешовия ни свят, каза Валентина Николова от читалището в с. Жиленци.

Освен тематичната подредба в кръг, читалището предлага още сладка и черешова ракия. А срещу щанда, паното изобразява Жиленци слънцето, което всеки божи ден ги огрява и топли.

„Тази година, както и миналата реколтата е зле, заради дъжда плода се скапва още на дървото, но все пак има и едри череши“, обясни Милена Стоименова от народно читалище „Съгласие“ в Жабокрът.

Според нея тази година изкупуването на черешовия плод върви трудно, за това вината не е в трудовия човек, но почти както винаги реализацията на произведената с много труд продукцията е под въпрос.

„Произведеш го, но няма къде да го продадеш, за това хората се отказват, както и самата аз“, откровена е Стоименова.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Събитието се организира ежегодно от 2008 г. насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

На празника на черешата функционира и богат базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения.

Неделя-последният ден от Празника на черешата е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.

Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова в Троян: Имаме много какво да покажем на света
Илияна Йотова в Троян: Имаме много какво да покажем на света
Четирима български боксьори са финалисти в Румъния
Четирима български боксьори са финалисти в Румъния