НОВИНИ

Преди вота в Гърция - кои теми вълнуват общественото внимание

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:31, 19.05.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Гърция ще гласува за първи път по избирателна система, приета през 2016 година; за първи път гърците, които живеят в чужбина, ще имат възможност да гласуват, за първи път пред урните ще застанат всички, навършили 17, което значи повече от 400 000 нови избиратели. Досега възрастовата граница за гласуване беше 18 години.

Двете партии, които се ползват с най-голяма обществена подкрепа - управляващата консервативна Нова демокрация на премиера Кириакос Мицотакис и лявата СИРИЗА на Алексис Ципрас, избраха Солун и Атина, за да закрият кампаниите си.

"Вчерашните провали трябва да се превърнат в утрешни приоритети. Истината е, че сме направили много, но аз съм първият, който казва, че има още много да се прави. По отношение на програмата ни - за нея съм говорил много, искам да помните четири приоритета, които не подлежат на коментар - по-добро заплащане за всички, качествено здравеопазване за всички, работеща държава и гордост - за страната ни", заяви Кириакос Мицотакис.

По време на мандата на Нова демокрация бяха увеличени пенсиите, а минималната заплата стана 780 евро. От 2020 година, кабинетът Мицотакис е похарчил 50 млрд евро за мерки, които да облекчат гърците по време и след ковид пандемията. Въпреки това се предрича сериозно свиване на икономическия растеж - от 5,9 за миналата година, на 2,3 на сто за тази, страната се бори с висока инфлация, за което търпи критика от опозцията. От СИРИЗА обещават вдигане на заплати и връщане на отменени трудови права.

"Днес тук, на централния площад, тупти сърцето на справедливостта, демокрацията и промяната. И това е посланието за всички хора в Гърция, което изпращаме. В неделя Гърция отваря нова страница, в неделя слагаме край на режима на несправедливостта, неравенството и мизерията", заяви Алексис Ципрас.

Тежката влакова катастрофа през март, при която загинаха 57 души, предимно студенти, и до какви промени ще доведе разследването, беше сред темите в кампанията. Особено важен е вотът на младите, и за да го спечелят, партиите не пестиха средства за агитация в YouTube и TikTok.

По последни данни лека преднина има Нова демокрация. Така нито една от основните формации няма да получи мнозинство, защото местата в парламента ще бъдат разпределени в съотношение, което отговаря на броя гласове, получени от всяка политическа сила. Тогава ще се стигне до още едни избори, вероятно през юли, когато ще се приложи системата на подсиленото пропорционално представителство. Според нея първата политическа сила на изборите ще получи автоматично бонус от 20 депутатски места, ако е получила поне 25 процента от гласовете. Има възможност и за още до максимум 50 мандата бонус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показаха бебета леопарди във варненския зоопарк
Показаха бебета леопарди във варненския зоопарк
Лучано Спалети иска да напусне Наполи, след като спечели първа титла с тима от 33 години насам
Лучано Спалети иска да напусне Наполи, след като спечели първа титла с тима от 33 години насам