НОВИНИ

Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на двучасова среща в НС (СНИМКИ)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:36, 19.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционен кабинет ли е новата ключова дума, която може да отвори пътя към сформиране на правителство? И с кой мандат?

Може ли да се събере мнозинство около правителство за конституционни реформи, свързани със съдебната реформа и дали с първия или втория мандат - това беше колизията днес в парламента. Ден след като получи подкрепата от ИТН, неминираната за премиер получи подкрепа и от ДПС, които застанаха зад експертно правителство. В този ден тя благодари на партиите, които я подкрепят и каза, че те са готови за конституционни промени и призова онези, които искат да ги подкрепят, да се присъединят към тях. На същия фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също припозна идеята за конституционно мнозинство, нарече го конституционно правителство.

Още сутринта ГЕРБ-СДС се срещнаха с ДПС и ИТН, от които получила подкрепа. След нея - ясни са приоритетите и профила на експерти. Но все още без имена за министри.

"Искам да благодаря за подкрепата, която получавам от ДПС и "Има такъв народ" за ясна визия, за експертно правителство с мандат, обединено по приоритети. Най-напред за нас приоритет са хората и това, което искат да видят с едно редовно правителство. То е свързано с един разумен бюджет, с това те да нямат несигурност и нестабилност по отношение на заплати и плащания. Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство. Това в рамките на първия мандат за нас остава водещо. Искам да кажа, че партиите, които ме подкрепят, партиите са готови за конституционна реформа, сега е моментът, тези, които искат да се присъединят", заяви Мария Габриел.

Още преди срещата Бойко Борисов припозна идеята, лансирана от Христо Иванов за правителство, което да се формира около подкрепата да конституционни промени.

"Конституционно правителство също е вариант. За промяната в Конституцията също са необходими 160 гласа, така че в следващите няколко дни могат да се направят още совалки по тази тема. Следващата седмица, ако няма правителство, няма да има бюджет, приходите в хазната ще са по-малко с милиард и половина, юни месец държавата няма да може да плаща заплати и пенсии", заяви Бойко Борисов.

Според Христо Иванов обаче конституционно правителство е възможно само с втория мандат.

"Фундаментална цел на нашата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" е да решим проблема не чрез махане на един. Някакви войни между бивши приятели, а чрез системна промяна в правосъдието в България. Това нещо е логично в тази ситуация да стане на основата за реализиране на втория мандат, защото ние сме носител на тази идея от много години. И можем не просто когато вече всички разбират, че тя е необходима да участваме, а наистина да бъдем гаранти, че тя ще бъде доведена до един истински, съдържателен резултат", заяви Христо Иванов, народен представител от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България".

След тези изявления лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ и кандидат-премиерът Мария Габриел се събраха на среща, която продължи повече от два часа. Всички обаче запазиха мълчание и не стана ясно какво са договаряли. Засега обаче първата политическа сила не може да разчита на подкрепата на втората. Със сигурност обаче може да разчита на ДПС и ИТН.

Вие ще подкрепите ли първия мандат?

"Да, да, мисля, че вчера ви отговорих на въпроса! Ние се отнасяме много сериозно към тази тема, дори вчера ви казах и за експертите. Разговорите продължават, срещите продължават", каза Мустафа Карадайъ.

"Слави, това което заяви, че ние ще подкрепим експертен кабинет, така че той няма да е на ГЕРБ. Второ, не сме водили разговор още за това, което ме питате. Не мога да ви отговоря на този въпрос, защото нямаме такива разговори. Просто това е принципна позиция, която заявяваме. Между другото тази позиция я заявяваме още от предизборната кампания, откакто е събран този парламент", заяви Тошко Йорданов.

Три дни преди да бъде върнат мандата подкрепата му все още остава неясна.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия откри почетно консулство в Благоевград
Сърбия откри почетно консулство в Благоевград
Стилияна Николова и Боряна Калейн водят в класирането на индивидуалния многобой в Баку
Стилияна Николова и Боряна Калейн водят в класирането на индивидуалния многобой в Баку