НОВИНИ

Преди вота в Турция: Нагласите на хората в засегнатите от труса райони

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:24, 10.05.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В засегнатите от земетресението райони в Турция избирателите отчаяно искат гласът им да бъде чут.

Слънцето неумолимо пече над палатковия лагер с оцелели от земетресението в Антакия. Бахатин Кар се оплаква от липса на ток и вода, несправедливо разпределение на помощите и растящите цени. 54-годишният Бахатин Кар, оцелял от труса обаче, остава лоялен на президент Реджеп Ердоган:

"Имаме големи очаквания от изборите, искаме отново да си имаме къща и да живеем удобно. Жена ми е инвалид, нямаме електричество и вода. Ако Тайип Ердоган спечели вота, всички тези проблеми ще бъдат решени, но ако изгуби - жалко за всички тези хора."

Но изборите тук не са най-важната тема за хората. Кампанията е далеч по-скромна на място където всеки се бори да се върне към нормален живот. Улиците на оживената в миналото Антакия сега са празни. 80 - 90% от сградите са разрушени или със щети. Отломките са разчистени, а на тяхно място зеят огромни пусти пространства точно в сърцето на града. Няколкото отворени магазина и ресторанти на пазара са малък полъх за нормалност.

Мехмет Генч: "Нека си кажем истината. Цялото ми семейство си отиде, загинаха. Защо да не съм гневен на правителството? Нито една машина не дойде за помощ, нищо."

Засегнатите от земетресението райони са дом за 9 милиона души - в миналото тук безапелационно печели Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Сега проучванията на общественото мнение в тези райони показват, че смъртоносният трус само задълбочава разделението в обществото за и против Ердоган.

Седа Демиралп - преподавател по международни отношения в Истанбул, не очаква земетресението да повлияе значително на резултата от вота:

"Не смятам, че трусът намалява гласовете за настоящия президент значително, може би попречи подкрепата за Ердоган да се увеличи, защото точно преди труса гласовете за Партията на справедливостта и развитието растяха."

Управляващите доминираха 11-те провинции, ударени от труса, но сега кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу има подкрепа в южните райони на провинция Хатай, където се намира Антакия. През 2018 година Ердоган спечели 5 места от Хатай, а Народнорепубликанската партия на Кълъчдароглу - 4.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Джефри Ръш идва в Румъния, за да получи награда за цялостно творчество
Актьорът Джефри Ръш идва в Румъния, за да получи награда за цялостно творчество
Яник Синер за завръщането си в Рим: Щастлив съм, че имам шанс отново да играя пред родна публика
Яник Синер за завръщането си в Рим: Щастлив съм, че имам шанс отново да играя пред родна публика