НОВИНИ

4000 км пеша през Европа: Мисия срещу въглеродния диоксид от Лондон до Истанбул

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
10:51, 10.05.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Бизнесменът и предприемач Крейг Кохон решава да извърви 4000 хиляди километра от Лондон до Истанбул. В основата на приключението му стои еко кауза. Той е вече е към края на пътешествието си, а от два дни е в България.

В "Денят започва" канадецът от американски произход разказа за похода си, с който цели да припомни на хората за климатичните промени и да им покаже различни решения за премахване на въглероден диоксид.

153-дневното пешеходно пътешествие на Крейг Кохон започва през януари от Лондон. Очаква се да стигне до Истанбул на 5 юни навръх рождения си ден. По пътя в различните държави той се среща с политици, местни граждани и хора от бизнес средите. Опитва се да разбере каква е грижата за околната среда в различните държави.

"Влакове с въглища в Германия, в Белград горят въглища. Видях купища пластмасови отпадъци в Сърбия и България. Мисля, че замърсеността на въздуха в София е ужасна, а това е нездравословен начин на живот. Вашите баба и дядо може би на село живеят прекрасно", казва Кохон.

Твърди, че е първият човек, изчислил, че от раждането си досега е оставил отпечатък от над 8000 тона въглероден диоксид в природата. Това е и причината миналата година да даде над 1 милион долара от пенсионния си фонд за проекти, свързани с премахването на въглерода.

"Аз трябва да уча, за да вдъхновя повече хора. Поне по един човек на ден и то просто да мисли малко по-различно за околната среда - това ще е постижение", споделя пътешественикът.

Мотивация по пътя за него е свободата да няма граници. Целта му е да вдъхнови хората да използват велосипедите си, да карат електроавтомобили, а когато летят, да купуват кредити за премахване на въглеродните емисии.

"Истинският въпрос е, че ако имаме нефтен разлив около брега на България веднага ще се включи държавата, а цялото общество ще бъде накрак. Ние имаме подобен разлив, но той е в небето и затова трябва да го изчистим", каза Крейг Кохон.

След като отпразнува 60-тия си рожден ден и краят на пътешествието ще продължи мисията си, но с по-малки походи извън Европа.

За неговата кауза за премахването на въглеродния диоксид от атмосферата - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев за взрива срещу главния прокурор: Има конкретни данни, които сочат към определени лица
Демерджиев за взрива срещу главния прокурор: Има конкретни данни, които сочат към определени лица
След тежката катастрофа с 2 жертви в София - кой е виновен, коментар на експерти
След тежката катастрофа с 2 жертви в София - кой е виновен, коментар на експерти