НОВИНИ

Предизборната кампания е минала нормално, отчитат от ЦИК

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:12, 30.09.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

След броени часове приключва изборната кампания. Утре е ден за размисъл и всякаква агитация е напълно забранена.

Изборният ден на 2 октомври може да започне и в 5.00 ч. сутринта, ако районни комисии или кметове поискат това от ЦИК. Причината: ако твърде много хора с увреждания и карантинирани са подали заявления за гласуване с подвижна кутия. Иначе подготовката на вота върви по план.

От Централната избирателна комисия отчитат, че предизборната кампания е преминала нормално. Не са получили и много сигнали за нарушения. От комисията призовават:

"В предизборния ден да не се публикуват социологиески проучвания, в изборния ден също да се изчака, тъй като мисля скоро излезе проучване от БАН, че в крайна сметка избирателите се влияят от публикуването на тези проучвания", каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

Изборният ден ще започне в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Може да се удължи с час - до 21.00, но само ако пред секцията има опашка.

"Той може да започне и два часа по-рано - в 5.00 часа, ако има искане до ЦИК от кметове на общини или от РИК-ове - мотивирано искане защо в конкретна секция или няколко секции трябва да се разреши започването на гласуването по-рано. Ние го казахме в решението за възможността карантинираните лица да гласуват в секциите на лица с трайни увреждания, че ако има много подадени заявления, тъй като секционните избирателни комисии са образувани вече, могат да поискат разрешение кметовете на общини и ние ще дадем такова", обясни Росица Матева.

И на тези избори ще гласуваме изцяло машинно, с изключение на секциите с под 300 избиратели.

"На две страници ще бъде електронната бюлетина. Веднага след като поставят картата в машината с леко натискане, за да усетят щракване ще се визуализира първата страница на бюлетината. С бутона "следваща страница" ще прелистят втората страница. Има бутон "предишна страница" , така че могат да разлистват електронната бюлетина. Задължително след като направят своя избор, трябва да натиснат бутона "преглед". Ако не са съгласни с този избор, могат да променят избора с бутона "промени избора". Това може да става няколко пъти, но натиснат ли бутона "гласуване", гласът им се записва в електронната урна", каза Росица Матева.

Декларациите за гласуване в чужбина може да бъдат попълнени предварително или пред секционната избирателна комисия. А два дни преди вота от ЦИК казват.

"Мога само да призова хората да отидат и да гласуват, защото това е демократичният начин да изберем хората, които ще ни управляват", каза говорителят на комисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив надви Славия, въпреки че игра близо час с човек по-малко
Ботев Пловдив надви Славия, въпреки че игра близо час с човек по-малко
България с бронзов медал в отборната надпревара на турнир по спортна гимнастика в Румъния
България с бронзов медал в отборната надпревара на турнир по спортна гимнастика в Румъния