Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Росен Христов: Очакваме индустрията да пести ток, за домакинствата не предвиждаме задължителни мерки

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:50, 30.09.2022
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Росен Христов очаква българската индустрия да се включи активно в задължителното пестене на ток в пиковите часове, обявено от Европейския съюз. Към момента не се предвижда мярката да стане задължителна за домакинствата, каза още той.

Христов даде пресконференция пред медиите на летище София, заедно с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция, които ще присъстват на церемонията по официалното откриване на интерконектора с Гърция утре.

"В България предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток в пиковите часове, отдавна е дискутирано, че трябва да се пристъпи към тези мерки. Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с помагане с разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика", каза министърът.

"Очакваме индустрията да подкрепи мярката и да се включи активно, за домакинствата не сме предвиждали някакви задължителни мерки, така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, особено в период на криза", каза още Христов.

Попитан дали се обсъжда засилване на охраната на енергийната ни система след течовете от "Северен поток", министърът отговори, че въпросът стои на масата и властите у нас ще проведат среща, за да направят оценка на ситуацията.

"Ще направим задължително проверка и оценка на готовността за охрана и ако трябва някъде да се предвиди засилване, то ще бъде направено. Сигурността на доставките е свързана с цялата енергийна сигурност на страната. очакваме анализ на службите дали това наистина е умишлен акт или някакъв вид авария (течовете от "Северен поток", бел. ред.) За момента повечето мнения клонят, че е умишлен акт."

Росен Христов: Ако се налага таван на цената на газа в Европа, това трябва да бъде за целия, не само за руския

На въпрос защо позицията България е за таван върху цените не само на руския газ, а и на всички останали доставки, Росен Христов отговори, че енергийното министерство се занимава с мерки, а не със санкции:

"Ако таванът е само върху руския газ, това няма да промени много общия пазар. С намалелите количества за Европа, където в момента руският газ представлява 10% от потреблението, това не би довело до съществено понижаване на цените, което нас ни интересува. Затова нашето предложение е мерките да са всеобхватни."

Кадри Симсон, еврокомисар по енергетиката заяви, че министрите са постигнали политическо съгласие за една много необходима стъпка по отношение на електроенергията.

"Ако успеем да намалим потреблението си в пиковите часове, тъй като в момента консумираната енергия не отговаря на търсенето, можем не само да намалим цените за потребителите, а също и да спестим газ. В момента това е горивото, което се ползва в пиковите часове. Освен това работим по свързващ механизъм, чрез който страните членки да генерират доходи, за да подкрепят бизнесите и хората. Това са много важни стъпки, но през лятото се разбрахме да спестяваме от природен газ на пазарите. Това беше успешно за подготовката за зимата и нашите газохранилища са пълни. Сега трябва да се справим с ценовото предизвикателство", каза тя.

БНТ: Европейската комисия планира ли изграждане на нови тръбопроводи от съседни на Европа региони?

Кадри Симсон: Обявили сме нашата готовност да декарбонизираме пазара на природен газ, а дългосрочно имаме партньорства с нашите най-близки съседи за въглеродни коридори. Но краткосрочно сме в постоянен контакт с нашите партньори, с които вече сме свързани с тръбопроводи, които имат капацитета да втечняват газ и да ни го доставят. Тези разговори вече ни доведоха до подпиването на меморандуми за разбирателство с Азербейджан, Египет и Израел. Това ще ни помогне в следващите години, знаете, изправихме се пред трудности как да запълним нашите газохранилища след като Русия продължи своята политика да използва изкопаемите горива срещу Европа като оръжие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експресна победа прати Яник Синер на полуфиналите в Sofia Open 2022
Експресна победа прати Яник Синер на полуфиналите в Sofia Open 2022
България с 11 състезатели на Балканиадата по джудо до 21 години в Подгорица
България с 11 състезатели на Балканиадата по джудо до 21 години в Подгорица