НОВИНИ

Какво трябва да направим, ако искаме да дарим коса за перуки на онкоболни хора?

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 30.09.2022
8654
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече хора проявяват съпричастност и даряват косата си за изработването на медицински перуки в помощ на онкоболни. Поредният пример е на Лили от Симитли. На какви изисквания обаче трябва да отговаря косата, за да може да бъде използвана?

Лилия Миленкова от Симитли чака с години да порасне косата ѝ достатъчно дълга, за да я подстриже и да я дари. Нейната цел е не само да направи добро дело, а преди всичко да подари надежда на тези, които са я загубили.

"Идеята дойде от майка ми, която реши да си дари косата и ние последвахме примера след това със сестра ми. Цялото семейство подкрепяме каузата. Чувствам се щастлива, за мен косата никога не е била фактор - дали ще ми е къса или дълга. Познавам много жени, които са минали през болестта и знам какво е и как са се чувствали те", сподели Лилия Миленкова.

За Лили, както и за други жени, решили да дарят косата си, се оказва проблем липсата на достатъчно информация. Александър е един от малкото фризьори в областта, които предлагат подстригване и транспортиране на косата към организация, която изработва перуки за нуждаещи се.

"Мисля, че наистина е доста трудно да намерят информация къде точно да отрежат косите си и къде могат да ги дарят. Повечето колеги, които са от този регион в този бранш, знаят, че вече толкова години аз се занимавам с това нещо и съответно търсят мен за контакт. Ако някой мой колега я отреже тази коса, ми я носи", допълни Александър Филипов, фризьор.

Не всяка коса обаче е подходяща за изработването на перука.

"Минимумът, който трябва да е, е 30 сантиметра отрязаната коса, възможно най-добре е, ако бъде естествена, но няма проблем по принцип да бъде боядисана. Не говорим вече за супер изтощена или някаква изгоряла коса. Хубаво е на 5 - 6 сектора да се раздели косата, за да може да се отреже правилно", добави Александър Филипов.

До момента през фризьорския салон на Александър са минали над 64 дарители, като сред тях има и 4-годишни деца.

"Много е приятно, когато някои от моите клиенти, на които съм отрязал косите, им се обадят от съответната организация и им казват, че тяхната коса е достигнала до еди коя си жена, от еди кой си град, с нейната коса е направена тази перука. Тези перуки не ги продават, а съответно стигат до хората, които се нуждаят, напълно безплатно", каза още Александър Филипов.

За изработката на една медицинска перука са необходими няколко дарения с правилната дължина. А дарителите получават в знак на признателност сертификат.

Автор: Аксения Ангелова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музети сложи край на серията на Щруф и достигна финалното каре на Sofia Open 2022
Музети сложи край на серията на Щруф и достигна финалното каре на Sofia Open 2022
Тен Хаг и Рашфорд обраха наградите във Висшата лига за септември
Тен Хаг и Рашфорд обраха наградите във Висшата лига за септември