НОВИНИ

Как ще гласуват сънародниците ни в Италия?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
14:14, 30.09.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Българите в Италия ще могат да упражнят правото си на глас в 26 секции, като с машини ще се гласува в трите секции в Милано, където обикновено гласуват най-много българи. Посолството ни в Рим организира и вота в Малта.

В Италия, където по неофициални данни живеят 80 000 българи, ще работят с една по-малко секции спрямо предишните избори през 2021 г.

В дипломатическата ни мисия в Рим са разкрити две секции за гласуване в консулската служба. Създадена е организация да не се образуват опашки и всички желаещи да успеят да подадат бюлетини. От общо 20 области в Италия са разкрити секции в 15. Попълнен е съставът на всички секционни избирателни комисии.

"Изключително сме щастливи, че нашите сънародници в Италия проявяват голям интерес към включване и в провеждането на избора и и успяваме да окомплектоваме с достатъчно хора всички наши секции, затова искам специално да благодаря на нашите сънародници не само в Италия, но и в Малта за тяхната голяма активност не само по време на гласуване, а при организацията и провеждането на гласуването", коментира Н.Пр. Тодор Стоянов, посланик на България в Италия.

Кои са секциите, в които ще се гласува с машини?

"В трите секции в град Милано. Отделно, ние организираме и изборите в Малта, там също ще имат възможност да гласуват с машини. В Малта имаме две секции, те са в населените места Буджиба и Сейнт Джулианс. Там ще могат да гласуват сънародниците ни от цялата страна. Статистиката показва, че там гласуват обикновено между 400-500 души", допълни Н.Пр. Тодор Стоянов, посланик на България в Италия.

Не се очакват затруднения при работата с машините за гласуване.

"На предходните вотове, на които използвахме машини, изборите минаха спокойно и нямаше никакви проблеми. Естествено, ако нещо се получи, има вариант съгласно чл. 269 от Изборния кодекс - при непреодолими външни обстоятелства машинният вот може да се замени с хартиен. Успоредно с машините, обезпечаваме секциите и с бюлетини."

Колко българи гласуваха миналия път в Италия и колко очаквате да дойдат сега?

"На изборите през 2021 година гласуваха между 4500-4100 души, като вотът лека-полека намаляваше. Сега очакваме пак да са над 4000 сънародници."

В Пескара изборите за четвърти път ще са в общински център, както в повечето италиански градове.

"Нашата секция беше разкрита автоматично на тези избори. Получихме пълно съдействие както от посолството, така и от кмета на Пескара г-н Карло Маши. Очакваме бюлетините да пристигнат в събота, ден преди вота, както всеки път", заяви Силвия Георгиева, директор на българското училище в град Пескара, член на СИК - Пескара.

В Италия няма засилени мерки срещу ковид, а и италианските избори отминаха и не се очакват никакви затруднения пред сънародниците ни, които желаят да гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поне 10 са жертвите на урагана Иън във Флорида, стихията е обявена за историческо бедствие
Поне 10 са жертвите на урагана Иън във Флорида, стихията е обявена за историческо бедствие
Екипът на Бербатов към БФС: Върнете изхвърлените клубове
Екипът на Бербатов към БФС: Върнете изхвърлените клубове