НОВИНИ

Демонтират старата ограда на къпалнята "Мария Луиза"

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
11:41, 30.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Демонтират старата ограда на къпалнята "Мария Луиза". Така 12 декара площ в Борисовата градина ще бъдат отворени за разходка и отдих за посетителите на парка, след като 20 години затворената къпалня "Мария Луиза" тънеше в разруха.

Без ново строителство в Борисовата градина - с това обещание днес 12 декара от парка отново стават достъпни за софиянци.

"Този имот беше заграден, но не актуван и това беше нашият шанс, взехме решение да се актува като публична общинска собственост, което гарантира запазването на терена за публични нужди", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

"Това са 12 декара, за които говорим сега, а това е целия имот на "Мария Луиза", виждате каква голяма част е, в момента се намираме тук, ще бъдат премахнати оградите, които са в червено маркирани тук и след това откъм "Маймунарника".

"Физически след като се премахне оградата на някои места ще преценят колегите от "Паркове и градини" и строителните експерти къде може да се премахне и бетонната част. На някои места ще сложим пейки, ще го украсим", допълни Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

"Нашите екипи ще влязат да огледат, да почистят там, където е необходимо, за да бъде безопасно и на практика този терен ще може да се ползва от всички посетители на Борисовата градина", каза Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София.

През 2005 година къпалнята окончателно спира да функционира и така до днес. През юни тази година собственикът заяви готовност да я възстанови.

"Първата задача, която беше поставена на инвеститорите е да възстановят сторителните книжа, защото се оказа, че във времето за тази сграда и изобщо за целия плувен комплекс няма книжа, те бяха възстановени, за да може да се търси максимално запазване на първоначалния образ. Втората стъпка която бе направена е издаването на виза за проектиране", заяви арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

Финалната стъпка комплексът отново да отвори врати за посетители е инвеститорите да внесат проект за реконструкция, който да запазва автентичния вид на къпалнята с пълноценно използване на минералната вода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия анексира Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие на церемония днес следобяд
Русия анексира Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие на церемония днес следобяд
"Галъп": Над 9% разлика между водещите партии на вота, спор за третото място
"Галъп": Над 9% разлика между водещите партии на вота, спор за третото място