НОВИНИ

След референдумите в Украйна: Какви са реакциите за анексирането на четирите области

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:16, 30.09.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка области. Донецка и Луганска области вече бяха признати от Москва за независими. Днес следобед в Кремъл е планирана церемония, на която се очаква Русия да обяви, че присъединява четирите украински области след провеждането на референдуми там. Това предизвика остри реакции.

Президентът Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност преди днешната церемония в Москва за анексирането на областите Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, които представляват 15% от територията на Украйна.

Русия анексира Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие на церемония днес следобяд

Русия може да избегне най-тежките последици от войната, ако Владимир Путин бъде спрян, заяви Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. По думите му анексирането на четирите украински области, където бяха организирани референдуми за присъединяване към Русия, няма да бъде успешно.

"Русия няма да получи нова територия от Украйна. Русия единствено ще стане част от катастрофата, която донесе в окупираните територии в нашата страна", подчерта украинският президент Володимир Зеленски.

Съединените щати никога няма да признаят резултатите от референдумите, заяви Джо Байдън.

"Нека бъда пределно ясен, Съединените щати никога, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия по отношение на суверенната територия на Украйна. Така наречените референдуми са пародия, абсолютна пародия. Резултатите бяха манипулирани от Москва", допълни президентът на САЩ Джо Байдън.

Американският Сенат междувременно одобри нов пакет от 12 милиарда долара за Украйна, от които около 3 милиарда долара са за обучение и оборудване на украинските войски.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес резолюция, осъждаща референдумите в Украйна. Текстът няма как да бъде приет, тъй като се очаква Русия да използва правото си на вето. В този случай резолюцията ще бъде представена пред Общото събрание на Организацията, като целта е да бъде отправено недвусмислено послание към Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милчо Ангелов с гол за Брашов
Милчо Ангелов с гол за Брашов
Путин: Диверсията срещу газопроводите "Северен поток" е "акт на международен тероризъм"
Путин: Диверсията срещу газопроводите "Северен поток" е "акт на международен тероризъм"