НОВИНИ

Путин и проруските лидери на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон подписаха присъединяването към Русия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:55, 30.09.2022
10138
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Проруските лидери на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон подписаха присъединяването на четирите украински области към Русия. Това се случи на официална церемония в Георгиевската зала в Кремъл.

Президентът Владимир Путин подписа договорите за присъединяване на окупираните територии с лидерите на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник и с наложените от Москва администратори на Запорожка област Евгений Балицки и на Херсонска област Владимир Салдо. Подписани бяха общо четири договора.

Разпадът на СССР разчлени нашето общество, не можем да върнем миналото, каза Путин в речта си преди подписването. Руският президент защити избора на гласувалите на референдуми като заяви, че това е тяхно неотменимо право, основано на историческо единство.

"Осем дълги години хората в Донбас бяха подлагани на геноцид, обстрели и блокада. В Херсон и Запорожие се опитваха да им внушат омраза към Русия, към всичко руско. Сега по време на референдумите киевският режим заплашваше с разправа и смърт учители, жените, работещи в избирателните комисии. Заплашваше с репресии милиони хора, които отиваха да изразят своята воля. Но несломеният народ на Донбас, Запорожие и Херсон каза своята дума. Искам да ме чуят киевските власти и техните господари на Запад, така че всички да запомнят това. Хората, които живеят в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие, стават наши граждани. Завинаги! Ние призоваваме киевския режим незабавно да прекрати огъня, всички бойни действия, тази война, която той започна още през 2014 година и да се върне на масата на преговорите. Ние сме готови за това, неведнъж е казвано това. Но избора на народа в Донецк и Луганск, Запорожие и Херсон няма да обсъждаме.", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

В залата присъстваха представители на обществения елит на Русия - политици, министри, дипломати, депутати, представители на различните вероизповедания.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков четирите украински области стават неотменна част от територията на Руската федерация.

Песков заяви, че Москва признава Донецка и Луганска области в рамките на границите от 2014 година и че Донецка област "трябва да бъде освободена". Говопрителят на Кремъл каза още, че предстои уточнение за териториите на Запорожка и Херсонска области. Освен това, Кремъл ще смята за агресия срещу Русия украинските удари по анексираните територии.

По повод подписването на договорите, на Червения площад ще се състои голям концерт.

Очаква се процедурата по присъединяването на новите земи да приключи следващата седмица. Президентът ще внесе в Държавната дума, както договорите, така и проект на закон за приемане на нови субекти в състава на Руската федерация. Думата трябва да ратифицира документите на 3 октомври. Още на следващия ден те трябва да бъдат одобрени от Съвета на федерацията и накрая подписани от държавния глава.

Москва обяви анексирането след проведените допитвания, организирани от Русия, които предизвикаха остри реакции по целия свят и нямат международно признание.

След референдумите в Украйна: Какви са реакциите за анексирането на четирите области

Рано тази сутрин руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област. Донецка и Луганска области вече бяха признати от Москва за независими. Четирите територии представляват 15% от територията на Украйна.

Хроника на анексирането - как Русия присъединява украински области

По-малко от седмица след като Киев осъществи мащабна и успешна контраофанзива край Харков, в окупираните от руснаците 4 украински региона бяха обявени референдуми. Те бяха организирани буквално за дни. Москва заяви, че се съобразява с волята на гражданите, Киев и Западът остро осъдиха допитването и дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: Ако се налага таван на цената на газа в Европа, това трябва да бъде за целия, не само за руския
Росен Христов: Ако се налага таван на цената на газа в Европа, това трябва да бъде за целия, не само за руския
САЩ и Китай ще спорят за титлата на световното по баскетбол за жени
САЩ и Китай ще спорят за титлата на световното по баскетбол за жени