НОВИНИ

Хроника на анексирането - как Русия присъединява украински области

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:17, 30.09.2022
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

По-малко от седмица след като Киев осъществи мащабна и успешна контраофанзива край Харков, в окупираните от руснаците 4 украински региона бяха обявени референдуми. Те бяха организирани буквално за дни. Москва заяви, че се съобразява с волята на гражданите, Киев и Западът остро осъдиха допитването и дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите.

Между 23 и 27 септември жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област гласуваха дали да се присъединят към Руската федерация.

Вижте историята на едно допитване с предизвестен край, което, обаче, вероятно ще размести пластовете не само в украинско-руския конфликт, но и в глобалната геополитическа картина.

"Ще направим всичко, за да осигурим безопасни условия за провеждане на референдумите. За да могат хората да изразят волята си. И решението, което ще вземат жителите на Донецката и Луганска републики и на Запоржка и Херсонска области, ще бъде подкрепено от нас!", заяви руският Владимир Путин на 21.09.22

Седем месеца след началото на войната и след като Украйна за дни си върна територия, която руснаците се опитваха да превземат с месеци, жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област бяха призовани да участват в референдуми.

Украинските региони под руски контрол имаха пет дни, за да решат дали искат да се присъединят към Руската Федерация. Гласуване под дула на автомати, урни от врата на врата, устно "участие" и вписване на отговорите в списъци - част от пракитиките в 4те области. Пет дни по-късно - очаквано резултатите са със стойности близки до 100% в полза на присъединяване към Русия.

Според Москва референдумите са били честни и открити, а военни е имало с цел гарантиране безопасността на гласоподавателите. Проруските лидери на областите призоваха президента Владимир Путин да приеме новите територии, на които Сергей Лавров вече беше обещал "пълна защита".

Киев и Западът заклеймиха вота, определиха го като "фарс" и обявиха, че той няма никаква законова стойност. Президентът Зеленски разговаря със световни лидери и им благодари за подкрепата.

"Благодаря на всички за ясната и недвусмислена подкрепа. Благодаря Ви, че разбирате нашата позиция. Украйна не може и няма да толерира никакъв опит на Русия да завземе каквато и да е част от нашата земя.", заяви Володимир Зеленски на 29 септември.

БиБиСи напомнят, че нито един от регионите не се контролира изцяло от Русия, но когато анексирането стане факт, 15% от украинската територия ще стане руска - на хартия.

Путин бърза с анексирането, за да може да обяви, че руска територия е атакувана с оръжия на Запада, коментират анализатори. И добавят, че целта на Москва е това да откаже някои държави да помагат на Киев с оръжие.

Според украинския външен министър обаче, резултатите от "псевдо референдумите" няма да се отразят на бойното поле.

А реакциите на плановете за анексиране не закъсняха - Вашингтон обеща още над милиард долара на Киев под формата на военна помощ, а говорителят на Европейската Комисия каза, че "Русия е единствената страна в света, която предварително обявява своите престъпления и нарушения на международното право и Хартата на ООН на живо, по телевизията".

А на Червения площад сцената за концерта, с който Русия ще приветства с "Добре дошли!" новите територии, е готова. На една от страните на подиума са изписани имената на четирите украински области, а другата гласи - "Заедно завинаги!".

8 години по-рано - по същия сценарий, Русия анексира Крим. През февруари 2014 руски военни без обозначителни знаци и с маски нахлуха и превзеха основни стратегически и административни обекти на полуострова. През март беше свикан референдум за присъединяване към Русия, а резултатите показаха 93% "За".

Международната общност не признава допитването и смята анексирането на Крим за незаконно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР даде зелена светлина на интерконектора с Гърция
КЕВР даде зелена светлина на интерконектора с Гърция
Росен Христов: Ако се налага таван на цената на газа в Европа, това трябва да бъде за целия, не само за руския
Росен Христов: Ако се налага таван на цената на газа в Европа, това трябва да бъде за целия, не само за руския