Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министър Шишков преряза лентата на нови 2,3 км от магистрала „Струма“

от БНТ
16:32, 30.09.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков сряза лентата на 2,3-километров участък от АМ "Струма". Шишков връчи Акт 16 на участъка, по който движението ще бъде пуснато по-късно днес, но само в посока Благоевград и София.

Новият участък всъщност е краят на ЛОТ-3.1.3., а по него ще се пътува от Симитли в посока Благоевград, но еднопосочно.

„Пускаме форсирано участъка, за да се облекчи движението“, каза министър Шишков.

Той обясни, че са се договорили със строителя свлачището преди тунел „Железница“, което е от октомври 2020 г. , да бъде укрепено на два етапа, за да може след 3 месеца движението към Благоевград и София да бъде пуснато през новопостроения тунел. До средата на следващата година укрепването трябва да бъде окончателно завършено.

Тогава в посока север движението ще се осъществява през тунела, а насреща-към Симитли и Кулата ще се използва старото трасе на Е-79. Но и двете ще бъдат еднопосочни.

„Това, за съжаление, е част от хаоса с магистралите, които имаме в България, опитваме се, макар и минимално, да пускаме движението“, каза министър Шишков.

Той обеща, че другата седмица ще бъде пуснато движението между Шумен и Белокопитово.

„Всички пътища, които се пускат за експлоатация, получават разрешение за ползване“, добави министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Разрешението за ползване бе връчено на представител на управляващия орган по оперативна програма „Транспорт и инфраструктура“, която финансира обекта.

„За частта в дефилето... трябва окончателно да се реши как да се преодолее дефилето, и тогава да се завърши. Като нямаме цялостни проекти, стигаме до това положение, пускайки временна организация на движението“, призна Шишков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Левски удължи договора на ключов футболист
Левски удължи договора на ключов футболист
България с двама представители на Световното по спортна гимнастика в Ливърпул
България с двама представители на Световното по спортна гимнастика в Ливърпул