НОВИНИ

България, Румъния, Унгария и Словакия поискаха да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:55, 30.09.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа, договорени между Европейската комисия и Азербайджан през юли тази година. Това обяви президентът Румен Радев след среща със своя колега Илхам Алиев. Президентът на Азербайджан е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Българският държавен глава подчерта, че посещението на президента на Азербайджан има двойна символика - навършват се три десетилея от установяване на дипломатически отношения между двете държави, а утре се открива междусистемната газова връзка между България и Гърция, по която реално ще потече азерски газ. Румен Радев отбеляза, че интерконекторът променя решително енергийната карта на Европа и ще е мощен катализатор за развитие на целия регион. Той обяви, че вчера е получил предложение от междусистемните газови оператори от България, Румъния, Унгария и Словакия, които са заявили готовност да транзитират допълнителни количества азерски газ.

"Това, което се предлага, ще даде възможност вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизация на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан към Европа, използвайки интегрираните газопреносни мрежи на тези четири държави. И така газът да достига много по-бързо, много по-евтино,много по-сигурно за Централна, Западна и Южна Европа", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Утре тази тема ще бъде обсъдена и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. България е готова да организира среща на високо ниво, за да съдейства за реализацията на това предложение. Румен Радев и Илхам Алиев са обсъдили възможността големи промишлени предприятия да получават газ директно от Азербайджан и да си сътрудничат с азерски компании.

"А в последствие заедно да излизат на трети пазари, заедно да споделят печалбата, като по този начин се спестяват огромни средства от транспорта, спестява се време и директно се излиза на европейските пазари. Това ще доведе до значително облекчаване на обществения доставчик "Булгаргаз", допълни Румен Радев.

Илхан Алев заяви, че в усложнената среда за сигурност, като надежден партньор, Азербайджан ще увеличи количествата газ за България и Европа.

"Обсъдихме доставките на допълнителни количества азерски газ към България. Поздравих президента Радев за интерконектора с Гърция - това е събитие от историческо значение. През идните години ще удвоим производството и износа на газ към Европа. Имаме ресурси", заяви Илхам Алиев - президент на Азербайджан.

Двамата президенти потвърдиха стратегическото партньорство между Баку и София. Служебният премиер също се срещна с Илхам Алиев. Гълъб Донев отбеляза, че Азербайджан е надежден партньор и гарант в сферата на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк-Андреа Хюслер спаси два мачбола и стана първият полуфиналист на Sofia Open 2022
Марк-Андреа Хюслер спаси два мачбола и стана първият полуфиналист на Sofia Open 2022
Левски удължи договора на ключов футболист
Левски удължи договора на ключов футболист