НОВИНИ

Драгомир Заков: Целта на Путин е да ескалира конфликта, така че да няма изход и да се седне на масата за преговори

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 30.09.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Владимир Путин от началото на войната действа ирационално - и политически, и военно. Целта му е да ситуацията да ескалира, така че да няма изход и да се седне на масата за преговори. Това заяви в "Още от деня" Драгомир Заков, бивш министър на отбраната.

"Путин трябва да има някакъв изход от ситуацията, която е в момента. И една от тези опции е да ескалира толкова много положението в Украйна, че всички страни да искат да седнат на масата на преговори, за да може да се спре едно сериозно кръвопролитие", коментира още той.

В момента на акта на анексиране от страна на Руската федерация украинските войски са вече на територията на тези области, така че Путин може във всеки един момент да реши, че те са на място, където не трябва да бъдат и да действа спрямо плановете, които е начертал, смята Заков.

"Тази сериозна ескалация може да включва употребата на сериозни въоръжения. Това не изключва и желание за употреба на тактическо ядрено оръжие. Но това ще посрещне сериозен отговор от Запада".

Драгомир Заков успокои, че няма пряка военна заплаха за България. Заплахата, която може да има за нашата сигурност, е свързана с хибридните дейности от страна на Русия към България - дезинформация, намеса в политически процеси, хибридна пропаганда против НАТО и ЕС, обясни бившият военен министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През какви перипетии премина изграждането на интерконектора с Гърция?
През какви перипетии премина изграждането на интерконектора с Гърция?
Енергийните министри от ЕС се договориха за намаляване на потреблението на ток в пиковите часове
Енергийните министри от ЕС се договориха за намаляване на потреблението на ток в пиковите часове