НОВИНИ

Предлагат ограничаване на спорните "ин хаус" процедури

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
10:56, 12.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
предлагат ограничаване спорните хаус процедури
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Промяна в законодателството, по което се провеждат обществените поръчки, предлага служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Очаква се новите механизми да гарантират по-голям контрол на харченето на обществени средства и да намалят злоупотребите. Промените засягат т.нар. "ин хаус" процедури, които представляват вътрешно възлагане на обществените поръчки.

"Нашето предложение е "ин хаусът" да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80% от дейностите предмет на договора", каза Стоилов.

"По тази тема вече се работи и от предходното служебно правителство, още в края на юни беше поета една инициатива, която министър Василев добре разви във времето. Компетентният орган, който трябва да издава методически указания по прилагането на закона за обществените поръчки, издаде едно методическо указание в началото на юли месец, което ни дава по-голяма яснота за така нареченото вътрешно възлагане, което е едно от изключенията на закона за обществените поръчки", коментира служебният зам.-министър на финансите Моника Бийчър.

Служебният зам.-правосъден министър Иван Демерджиев даде пример за недобра използвана "ин хаус" процедура с договори, спечелени от дружеството "Автомагистрали", което няма капацитета да изпълни строителството.

"Безпрецедентно грубо се заобикаля законът, защото ползите отиват в дружествата, които в крайна сметка изпълняват тези работи. Те получават плащанията без да участват в нормална състезателна процедура по обществена поръчка, негативите остават за държавните компании, тъй като "Автомагистрали" отговаря и носи гаранционна отговорност за извършената работа от други лица", обясни Демерджиев.

За двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, Янаки Стоилов уточни, че Министерство на правосъдието е изпратило становище до Конституционния съд - такова, каквото е предложила Дирекция "Българско гражданство". Стоилов обаче не каза точно на коя дата е изпратено становището на КС.

Кирил Петков ще приеме решението на КС по казуса с гражданството

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с двама тенисисти в Топ 200 за пръв път в историята
България с двама тенисисти в Топ 200 за пръв път в историята
Министър Комитова кани на среща в МРРБ собствениците на пътни фирми
Министър Комитова кани на среща в МРРБ собствениците на пътни фирми