НОВИНИ

Кирил Петков ще приеме решението на КС по казуса с гражданството

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:48, 10.10.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

До два дни ще стане ясно кои са кандидатите за депутати, които ще издигне "Продължаваме промяната" за предстоящите парламентарни избори. Това обяви Кирил Петков в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. По казуса с отказа от канадско гражданство, Петков заяви, че е предал всички свои документи в Конституционния съд и ще уважи неговото решение.

Екипът на Кирил Петков е направил проверки за други казуси с двойно гражданство по света. Цитира пример от Южна Осетия и извода, който са си направили:

"За нас стана по-очевадно, че всяка държава трябва да държи на собствения си суверенитет, като сама държава в кой момент гражданин се е отказал или не се е отказал, не трябва да се разчита на чужди бележки".

В петък стана ясно, че бившият служебен икономически министър е внесъл в Конституционния съд удостоверението за отказ от канадско гражданство. В документа е посочено, че Петков ще престане да бъде гражданин на Канада от 20 август тази година. На въпрос дали в такъв случай подписите му като служебен министър преди тази дата са легитимни, той отговори:

"Не би трябвало да е никакъв проблем за моите актове, съжалявам много, ако разочаровам хора от Българската банка за развитие, които биха се надявали може би да се върнат на постовете си или да върнем част от старите програми на банката да дават по 150 милиона. За съжаление това ще е стабилно и нищо не може да се върне".

През седмицата стана ясно, че президентът Румен Радев е изпратил становище до Конституционния съд по казуса. В него се казва, че съдът трябва да отклони искането на групата народни представители срещу указа за назначението му като служебен министър. Аргументът - въпросното първо служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан.

Предстои да излезе решението на Конституционния съд по казуса с гражданството на Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трайчо Трайков: Подкрепям Лозан Панов на президентските избори
Трайчо Трайков: Подкрепям Лозан Панов на президентските избори
Доц. Милен Михов: Времето за подписване на хартийки от страна на Скопие отмина
Доц. Милен Михов: Времето за подписване на хартийки от страна на Скопие отмина