НОВИНИ

Доц. Милен Михов: Времето за подписване на хартийки от страна на Скопие отмина

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 10.10.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

През седмицата се състоя срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Словения. На нея се очакваше България да отстъпи и да даде зелена светлина на Македония за членство в Европейския съюз. Това обаче не се случи. Президентът Румен Радев, който представи страната ни там, поиска правнообвързващ протокол за спазване на Договора за добросъседство. В студиото на "Говори сега" темата коментира кандидат-президентът на ВМРО доц. Милен Михов.

"Там се поискаха и други неща - като вписване на българите в конституцията на РСМ, според мен това е твърде дискусионен въпрос, защото реакцията от Скопие беше очаквана", заяви той.

Действията на президента Радев са грешка и излизат извън рамките на декларацията на Народното събрание от 2019 г., каза още доц. Михов.

"Две години изтекоха от ясната декларация и позиция на българската държава. Времето за подписване на хартийки от страна на Скопие отмина. Ние искаме реални действия - проекти за учебници, реална реабилитация и компенсация за наследниците на българите, избити през 1944 г.", заяви той.

До ноември София очаква гаранции за изпълнение на договора за добросъседство с РСМ

В тази кампания ВМРО ще настоява всеки кандидат-президент да каже ясно и просто - дали стои зад декларацията на Народното събрание от 2019 г. или не.

"ВМРО и аз сме гласували за тази декларация и няма да се отметнем. Да видим дали някой ще прегърне идеята да ги пуснем, тъй като сме братски народ и ще капитулира пред един българомразен режим в Скопие, който продължава да възпроизвежда едни модели от времето на сталинизма", бе категоричен той.

Според него ГЕРБ са щели да продадат българския интерес в предното управление, ако Красимир Каракачанов не е бил вицепремиер. "Нека да го докажат сега, след изборите, и аз лично ще се извиня на г-н Борисов, ако удържат позицията от 2019 г.", заяви доц. Михов.

ВМРО издигна доц. Милен Михов и Мария Цветкова за президентските избори

"Аз бях номиниран от младежката организация на ВМРО и след един много дълъг дебат в националното ръководство, бях избран. Тръгвам в тази кампания с ясното съзнание, че истината и правотата трябва да се отстояват. Мисля, че имам и подготовката, и качествата да направя това добре", коментира доц. Михов издигането на кандидатурата си.

Той обясни, че Красимир Каракачанов не се е отказал, кандидатурата му е била сред основните предложения. Други обсъждани имена са били Ангел Джамбазки и Александър Сиди, но накрая изборът се е спрял на доц. Михов, като най-възрастен и ветеран в групата.

ВМРО повече няма да влиза в коалиции, тъй като това е желанието на симпатизантите им. На въпрос кого би подкрепил на балотаж, ако самият той не стигне до него, доц. Михов каза, че ще прецени на базата на предизборните кампании на кандидатите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков ще приеме решението на КС по казуса с гражданството
Кирил Петков ще приеме решението на КС по казуса с гражданството
Експерти: Възможно е данните в дневника на кораба "Вера Су" да са променени
Експерти: Възможно е данните в дневника на кораба "Вера Су" да са променени