НОВИНИ

Предполага се, че човешка грешка е причината за тежката влакова катастрофа в Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 01.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
Балкани
Слушай новината

Спасители, пожарникари, доброволци и военни продължават да разчистват отломките и да търсят хора след тежката влакова катастрофа в Гърция.

Двама българи са ранени при влаковата катастрофа в Гърция, консулството ни в Солун е в готовност да съдейства на нуждаещите се

За 42-ма загинали се съобщава към момента, но още около 15-ина души все още се издирват. Над 80 са пострадалите. Извадено беше тялото на един от машинистите.

Посланикът ни в Солун съобщи пред БНТ, че двамата българи, които са пътували във влака, са невредими. Още сутринта са закарани в Солун, където са прегледани и освободени. Няма информация други българи да търсят близките си или да са се свързали с консулството ни.

След влаковата катастрофа в Гърция: Транспортният министър подаде оставка, страната е в тридневен траур

Изключително тежък и дълъг беше денят и за спасителите, и за доброволците, които са тук, някои от тях са дошли още снощи.

Над 150 души – пожарникари, доброволци, спасители и военни с тежка техника и два големи крана, през целия ден разчистват отломки. Повечето са тук от снощи, помогнали са на десетки пътници от горящия влак.

"Хората, които извадихме от влака, бяха много уплашени, с много травми, плачеха, бяха в шок. На тях и на останалите, които бяха успели да излязат на метри от влака, оказахме първа помощ, закараме ги до болници с нашите бусове. Беше много страшно, беше шокиращо, но се опитахме да запазим спокойствие и да им помогнем", заяви Василис, спасител.

Сред загиналите има много млади хора и студенти. Повечето са пътували в първия вагон, в който е имало и ресторант. Вагонът се е запалил при удара и е изгорял напълно.

"Сред загиналите има и деца, ние лично намерихме малко момиче, гледката беше шокираща", допълни Димитриус, спасител.

Над десет души все още са в неизвестност. Акцията ще продължи, докато телата им не бъдат намерени.

Вижте още в прякото включване на Антония Сукалинска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ за март
КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ за март
Левски отнесе глоба в размер на 3300 лева след дербито с Лудогорец
Левски отнесе глоба в размер на 3300 лева след дербито с Лудогорец