НОВИНИ

След влаковата катастрофа в Гърция: Транспортният министър подаде оставка, страната е в тридневен траур

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:35, 01.03.2023
Чете се за: 06:12 мин.
Балкани
Слушай новината

Тридневен траур е обявен в Гърция след най-трагичната от години железопътна катастрофа. Най-малко 36 души загинаха, а ранените са поне 85 след челен сблъсък на пътнически и товарен влак. В неизвестност са близо 20 души. Има информация за двама пострадали българи.

Повечето от починалите са млади хора, около 20-годишни, съобщиха гръцките власти. Катастрофата стана недалеч от град Лариса в централна Гърция. И в този час продължават спасителните операции на мястото на инцидента. Транспортният министър Костас Караманлис подаде оставка. Причините се изясняват, арестуван е началникът на жп гарата в град Лариса.

36 жертви при влакова катастрофа в Гърция

Какво се случва?

Високоскоростният влак с 342 пътници и 10-членен екипаж тръгва в 19.30 ч. от Атина към Солун. В около 11.00 часа след излизане от тунел се блъска челно в товарна композиция с двама машинисти на борда, която се движи срещу него по същите релси. Инцидентът става в долината Темби - на около 25 километра от град Лариса.

Кадри с дрон показват размерите на трагедията

И в този час продължават спасителните операции на мястото на инцидента. Причините се изясняват, арестуван е началникът на жп гарата в град Лариса.

Кошмарни 10 секунди, гръм и трясък и дългият празничен уикенд за стотици гърци се превръща в неописуема трагедия. При челния удар четири вагона на пътническия и два на товарния влак дерайлират.

"Чухме силен удар, последваха кошмарни 10 секунди. Залитнах и паднах на земята. Настана голяма паника, след което избухна пожар - навсякъде имаше огън. Накъдето и да се обърнех, нещо ме гореше. Висяха кабели, хората се блъскаха и крещяха, имаше и затиснати. Счупихме един прозорец и скочих от височина два метра. Нямаше какво друго да направя", казва един от пътниците Стергиос Миненис.

Двама българи са ранени при влаковата катастрофа в Гърция

Първите два вагона на високоскоростната композиция са буквално смазани. При удара пътници изхвърчали на 40 метра от мястото на катастрофата. Избухнал пожар, температурата във вагоните е била около 1300 градуса по Целзий и в първите минути търсенето на пострадали е било невъзможно.

Много пътници са се връщали у дома след почивните дни заради началото на Великденските пости. Сред жертвите и пострадалите са много студенти, които учат в Солун. Ранените са настанени в болницата в Лариса, от тях над 20 са в критично състояние. Близки на пътниците прекараха целия ден пред болницата.

По-леко пострадалите са откарани с автобуси до Солун, където ги чакаха близките им.

"Освен в болницата в Лариса, психолози работят и на гореща линия и оказват подкрепа на близките на пострадалите и загиналите. Осигурени са им и хотелски стаи в Лариса", каза Констандия Димоглиду - говорител на гръцката полиция.

Тежка влакова катастрофа в Гърция с десетки жертви и пострадали (СНИМКИ)

С изгряването на слънцето стават видими и мащабите на трагедията. През целия ден въздухът отдалеч мирише на обгоряло. Два крана разчистват мястото на инцидента парче по парче. Спасителни екипи продължават да търсят следа от живот сред аморфната маса от стопено желязо, а наоколо са разпръснати дрехи, чанти, парчета плат.

На място пристигат премиерът Кириакос Мицотакис и вече подалия оставка транспортен министър Костас Караманлис.

"Днес преживяваме нещо много тежко, една неизразима трагедия. Мислите ни на първо място са с роднините на жертвите. Наш приоритет е да се погрижим за ранените и след това да идентифицираме загиналите. Мога да кажа едно: ще открием причината за тази трагедия и ще си извадим поука, за да не се случва отново", каза Кириакос Мицотакис.

Мястото на трагедията посети и президентът Катерина Сакеларопулу, която прекъсна посещение в Молдова, като и опозиционни лидери.

В продължение на 12 минути двете композиции се движат една срещу друга. Не е ясно защо пътническият влак се е движел в левите релси, които по принцип са резервирани за пътуващите на юг композиции.

Предполага се, че човешка грешка е причината за тежката влакова катастрофа в Гърция

Според председателя на Асоциацията на машинистите Костас Генидуниас най-вероятната причина за трагедията е човешка грешка, тъй като електронните системи на борда на влаковете, които предупреждават машинистите за опасност на пътя, не работят от години.

По думите му единствено началник - гара може да вижда електронно движението на влаковете и да предупреждава машинистите. Вече са разпитани двама жп служители, арестуван е и началникът на гарата в Лариса, повдигнати са обвинения в убийство заради небрежност. Местността, в която стана катастрофата е с висока концентрация на инциденти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден протест пред Народния театър след уволнението на Александър Морфов
Втори ден протест пред Народния театър след уволнението на Александър Морфов
Мими Христова се връща в по-тежка категория преди турнира „Дан Колов - Никола Петров“
Мими Христова се връща в по-тежка категория преди турнира „Дан Колов - Никола Петров“