НОВИНИ

Предпремиера на документалния филм "Живот от живота" на "Аполония"

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 01.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Прожекции на нови български филми заемат голяма част от програмата на "Аполония" тази година. Днес от 20.00 ч. в Созопол ще се състои предпремиерата на документалния филм "Живот от живота", на който БНТ е копродуцент.

Новият документален филм на Стефан Командарев е филм с кауза, с много силно послание, посветен на темата и проблемите, свързани с донорството и трансплантацията на органи в България.

В "Денят започва" режисьорът Стефан Командарев разказа, че когато са писали сценария за филма "Посоки", където е засегната тази тема, тогава именно е навлязъл в нея - какво се случва днес в страната ни, страна членка на ЕС, защо трансплантациите стават все по-малко и по-малко. Идеята за документален филм възникнала спонтанно.

"България е първата държава в Източна Европа, която прави сърдечна трансплантация 86-а, прави бъбречна трансплантация от 69-а. Днес в България тези неща се случват все по-рядко. Има хиляди в листите за чакащи, там седят от години. По-скоро е като някаква присъда и по принцип отношението на едно общество към слабите, болните, възрастните, децата по някакъв начин е показател за диагнозата и за това какво се случва в България в днешно време", коментира Стефан Командарев.

Целта е да се опитаме да променим съдбата на част от тези хора, които са в списъка за чакащи, допълни той. Режисьорът допълни обаче, че само с кауза не става - трябва да има здравна система, държава. Филмът по думите му не е медицински, а човешки.

Официалната премиера ще бъде в София на 11 септември на Sofia Summer Fest, ще тръгне по кината, а след това и БНТ ще го излъчи.

Вижте трейлъра на филма в ефира на БНТ.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите ни по борба заминават за турнир в Букурещ
Националите ни по борба заминават за турнир в Букурещ
Румен Радев представя България на форум за разширяването на ЕС
Румен Радев представя България на форум за разширяването на ЕС