НОВИНИ

Председателят на еврогрупата: България може да приеме еврото през 2025 г.

Паскал Донахю е на посещение в София

Николай Минков
от Николай Минков
11:39, 15.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

България може да приеме еврото през 2025 г., заяви председателят на еврогрупата Паскал Донахю, след среща с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев. Основното предизвикателство пред страната ни остава размерът на инфлацията.

"Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Вярвам, че присъединяването към еврозоната е много вероятно. За мен въпросът е кога, а не дали, България ще се присъедини към еврозоната. Засилва се овладяването на инфлацията и очевидно това е в най-добрия интерес на България. Чрез усилията да се намали инфлацията ще дойде този момента за присъединяване. Да, смятам, че България може да приеме еврото през 2025 г. и цялата работа е насочена към овладяване на ифналцията", посочи Донахю.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел потвърди, че амбицията на България остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев допълни, че единственият критерий, който страната ни остава да изпълни е този за инфлацията като това е въпрос на време.

"Остава единствено критерият за инфлацията, който трябва да бъде покрит. И всъщност това, което виждаме, е, че януари и февруари сме под референтната стойност - т.е., въпрос на време е това, като се запази, да падне средногодишната инфлация. Приемйаки еврото България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, да използва и да работи в една световна валута, след Иван Асен II, който сече римски монети", заяви Василев.

Вижте прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо ще бъде избран Сливенски митрополит, след това патриарх, заяви митрополит Киприан
Първо ще бъде избран Сливенски митрополит, след това патриарх, заяви митрополит Киприан
Трима души пострадаха при катастрофа на входа на автоморга в Добрич (СНИМКИ)
Трима души пострадаха при катастрофа на входа на автоморга в Добрич (СНИМКИ)