НОВИНИ

Представят чудотворни икони от Балканите на фотоизложба

bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 22.04.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Пътуваща фотоизложба представя най-популярните чудотворни икони и свети мощи на Балканите. Експозицията е дело на Центъра за славяно-византийски изследвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет и Културния институт към Министерството на външните работи. Изложбата е подредена в Старинното училище "Св. Георги" в Асеновград.

Асеновград е сред най-подходящите места, на които изложбата с реликви от Балканите да бъде показана. От 10-те представени български чудотворни икони три са от този район – това са изображения на Света Богородица от Бачковския манастир, от храм "Св. Богородица - Благовещение" в Асеновград и храм "Св. Богородица – Успение" в Горни Воден.

"Обикновено чудотворните икони са икони на Богородица. Тук са показани повече от 30 богородични икони от църкви и манастири както от България, така и от Северна Македония, Сърбия, Албания, Гърция", заяви проф. Вася Велинова, директор на център "Проф. Иван Дуйчев".

Интересни и също пълни с чудеса са историите, свързани с откриването на всяка от чудотворните икони. Те се явяват в съновидения, пристигат по морските вълни или пред вратите на манастирите. Разказите за това са отразени в паната и в съпътстващия изложбата каталог.

"Напоследък стават много популярни чудотворните икони, разказите за чудеса, които те извършват, усеща се като че ли някаква потребност от нещо свръхестествено, от чудо в един доста технологичен, модерен и забързан свят. Светът не бива да позволява да се изгуби именно този хуманен порив към овладяване на непознатото", допълни проф. Вася Велинова.

Пътуващата изложба вече е обиколила различни държави.

"Беше показана в Белград, Скопие, Черна гора, Рим, Милано, даже беше част и от празника, посветен на Свети Иван Рилски в Южна Африка на нашия параклис", каза още Снежана Йовева, Културен институт към министъра на външните работи.

В Асеновград експозицията ще остане до края на юни.

Автор: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
Пуснаха шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
Стилияна Николова и Ева Брезалиева оглавиха класирането на Световната купа в Баку
Стилияна Николова и Ева Брезалиева оглавиха класирането на Световната купа в Баку