НОВИНИ

Предупреждение за валежи, гръмотевични бури и градушки в 3 области

bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 20.07.2021
9192
Чете се за: 02:57 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдаха се предупрежденията за значителни валежи и силни гръмотевични бури у нас. Сумарните измервания от синоптичните станции от началото на валежната обстановка вчера до тази сутрин показват 35 литра на квадратен метър, 34 литра в Кнежа.

Най-съществени са количества в дъждомерните станции. За същия период в с. Гинци са паднали 73 литра на квадратен метър, 71 литра във ВЕЦ Симеоново, 69 - в Своге.

И днес в по-голяма част от страната е в сила предупреждение за временно интензивни валежи, силни гръмотевични бури и опасност от градушки, като в три области - област София, Монтана и Враца, опасността е от втора степен код оранжево за очаквани валежи над 33 литра на квадратен метър.

Първо ще завали в северозападните райони, а по-късно през деня и над останалата част от Северна и Западна България. Вятърът временно ще се усили и ще се ориентира от северозапад. В югоизточната част от страната ще се задържи предимно слънчево и горещо. Максималните температури - от 26° в крайните северозападни райони до 34° на югоизток.

От валежите, фокусът утре се пренася към вятъра опасно ветровито време с умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър. В сила е жълт код за скорост на вятъра до 80 км/ч.

Над Източна България облачността ще е значителна, предимно купеста. Главно в крайните североизточни райони ще превали и прегърми. Над Западна и Централна България ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

По Черноморието само на отделни места в северните райони ще превали и прегърми. По южното крайбрежие ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен северозападен вятър.

Максималните температури ще са около 30 - 32°. Температурата на морската вода е 27°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Предимно слънчево ще е в планините, преди обяд по най-високите части с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максимални температури в курортите от 13° на Алеко до 26° в Банско.

През следващите дни ще преобладава слънчево време, като само на отделни места, главно в планините в Югозападна България, са възможни краткотрайни превалявания. Температурите ще се понижат още и максималните ще са предимно между 25° и 30°. В края на седмицата обаче ще започне ново затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матурата по професия става задължителна
Матурата по професия става задължителна
Сериозни са щетите след бедствието във Врачанско
Сериозни са щетите след бедствието във Врачанско