Премахват незаконно заведение на плаж "Каваци-юг"

от БНТ
14:48, 11.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
премахват незаконно заведение плаж каваци
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас издаде заповед за премахване на незаконен преместваем обект на плаж „Каваци-юг“. Служители са извършили проверка, вследствие на която е съставен констативен акт за установени нарушения.

В схемата за поставяне, одобрена от министъра на туризма, е включен „Преместваем обект № 32 – заведение за бързо хранене“ с приблизителна площ 144 квадратни метра и допълнителна търговска площ 66 квадрата.

На 09.06.2021 г. служители на дирекцията за строителен контрол в Бургас са извършили повторна проверка на морски плаж „Каваци-юг“, при която е установено, че е започнат монтажа на преместваем обект № 32, но без издадено разрешение за поставяне от главния архитект на община Созопол. На 10.06.2021 г. началникът на дирекцията издава заповед за премахване на обекта.

На 09.06.2021 г. е извършена проверка от служители на дирекцията за строителен контрол и на морски плаж „Смокини-север“, където е установено, че е започнат монтаж на шест броя преместваеми обекти – три заведения за бързо хранене, склад, шатра за водно тракционни услуги и тоалетна с душ, за които на 1 и 2 юни 2021 г. са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Созопол.

За територията на всички морски плажове липсва наредба, определяща изискванията и ограниченията за поставяне на преместваеми обекти. Това води до изпълнение на сглобяеми строежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, в т. ч. и на морски плаж „Смокини-север“, съгласно одобрени от министъра на туризма схеми за разполагане на преместваеми обекти в границите на определената площ според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тези схеми са изработени по възлагане на концесионера.

Министърът на туризма е одобрил схемата на обектите на плажа „Каваци-юг“ на 27.04.2021 г., а схемата за плаж „Смокини-север“ на 10.05.2021 г. На свой ред РИОСВ- Бургас издава одобрително становище за преместваемите обекти на плаж „Смокини- север“ на 12.05.2021 г.

Дирекция за национален строителен контрол не е получила правомощия по Закона за устройство на територията за извършване на проверки на проектите и разрешенията за поставяне на преместваемите обекти на морските плажове. Единствено има задължението да констатира незаконните такива и да издава заповеди за премахването им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се подсили с френския халф Жуниор Нзила
ЦСКА се подсили с френския халф Жуниор Нзила
Байдън и Меркел ще се срещнат в Белия дом на 15 юли
Байдън и Меркел ще се срещнат в Белия дом на 15 юли