НОВИНИ

Премиерът Борисов към производители: Трябва ни непромокаемо облекло

Айше Сали
от Айше Сали
15:20, 08.03.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Политика
Снимка: Айше Сали

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представителите на текстилната индустрия в Министерски съвет заради коронавируса.

Трябва ни непромокаемо облекло, обяви премиерът. Също така има необходимост от облекла за еднократна и многократна употреба.

Премиерът призова производителите да проявят патриотизъм и увери, че всички разходи по производството ще бъдат заплатени.

Трябва да има механична бариера, да се направи материал, който не пропуска вода, заяви Бисер Шарков, производител на медицински изделия.

В България има над 4000 предприятия, свързани с производителите на материали. Производството обаче трябва да стане и с участието на вирусолозите.

Имат на 60 000-70 000 м плат, на който могат да поставят мембрана. Това може да се случи до 14 дни и на всеки 14 дни могат да дават по няколко хиляди метра от този материал.

Маските са няколко вида - медицинска за еднократна употреба. Такива в България едва ли има от 100 000-200 000 броя. Бактерицидна защита и частици, които пропуска са сред основните критерии за вида на маската. Според производителите с този тип маска не може да се задържи вирусът. Не е необходимо да има само от този тип маски.

Другият тип са маските за индивидуална защита. Те осигуряват клас 2 защита и за случая са напълно достатъчни. Производителят разполага с около 40 000 от тях.

Третият тип са за многократна употреба. Те започват да се произвеждат в допълнителни количества от утре.

Емил Караниколов, министър на икономиката: В момента налични консумативи има, но ние не знаем колко време ще продължи тази криза. Затова трябва да ангажиране българската текстилна индустрия да работи за българската държава.

Караниколов благодари на българската индустрия за разбирането. Ако нашите производители са имали договори, те могат да се позоват на този механизъм, който е въведен в много европейски страни и по този начин да търпят неустойки.

Пластовете до утре ще бъдат одобрени от българските вирусолози. Цената на платовете за защитно облекло според министър Караниколов скача ежечасно. 111 000 са защитните облекла, които са необходими всеки месец, към момента има налични за един месец.

Среща с текстилната индустрия ще има и утре от 14 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международният влак от Букурещ блъсна възрастен мъж в Русе
Международният влак от Букурещ блъсна възрастен мъж в Русе
Мерки и ограничения за предотвратяване на заразата с коронавирус в България
Мерки и ограничения за предотвратяване на заразата с коронавирус в България