НОВИНИ

Премиерът: Направено е всичко необходимо за честен и сигурен вот в неделя

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 12.11.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са направили всичко необходимо, за да осигурят честен и сигурен вот.

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерският съвет стартира във Фейсбук.

Вижте повече подробности във видеото на Николай Минков.

Ясен е точният брой на машините и устройствата за вота в неделя, както и серийните им номера, така че няма как да се ползват допълнителни машини, увери той.

Серийните номера на всички машини, на които ще се гласува, и на устройствата към тях - карти и флашки, ще бъдат публикувани заедно с номерата на секциите, в които ще бъдат разположени.

Янев коментира и масовото тестване в училищата. Днес са пристигнали достатъчно количества тестове, за училищата в цялата страна. Ето защо от другата седмица всички учебни заведения ще могат да отворят врати за най-малките ученици, чийто родители са дали съгласие за тестването им.

Следващата седмица се очаква да пристигнат още тестове, така че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас.

Данните показват, че мерките, въведени у нас срещу разпространението на COVID-19, имат ефект, изтъкна Янев. През последните дни има повече оздравели, отколкото заболели, което е много оптимистична тенденция, коментира той.

Служебният кабинет изготвя проект на бюджет за 2022 година и той ще бъде внесен в 47-ото Народно събрание, заяви Стефан Янев. По думите му това, което служебното правителство ще предложи като бюджет, ще е достатъчно консервативно, но и достатъчно отворено, така че партиите в парламента да могат да определят приоритетите по харченето на парите и да намерят балансите между отделните пера.

Работа на партиите в народното събрание и на новото мнозинство ще е да определят кой ще бъде водещия приоритет в бюджета за догодина.

Служебният министър-председател коментира още, че държавният дълг, който е взел кабинетът, не е по решение на ръководеното от него правителство, а е в изпълнение на закона за бюджета за тази година, приет през 2020.

Първоначалните данни за инвестициите за 2021-ва година са добри като има периоди с по-добри показатели от същите периоди на 2019 г., заяви Стефан Янев. Той отчете, че през последните 6 месеца у нас са дошли над 500 милиона лева инвестиции. Открити са 1500 нови работни места, голяма част от които извън София.

Според него по отношение на безработицата България се намира на много добро място с ниски показатели, въпреки кризата.

Относно строежа на АМ "Хемус" Стефан Янев съобщи, че вече са предприети действия за отчуждаване на земите в участъците, които все още нямат разрешителни за строеж, но на които е започнала някаква дейност. Той коментира, че магистралата е приоритет и строителството ще продължи, но трябва да се строи по прозрачен и отговорен начин.

Вече тече сключването на договорите за компенсация на небитовите потребители на ток заради високите цени на електроенергията на свободния пазар. Парите са осигурени и се очаква до края на деня или до понеделник първите преводи да са по сметките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как говориха политиците по време на кампанията?
Как говориха политиците по време на кампанията?
Защо Велико Търново се отказа от минералния извор във Вонеща вода
Защо Велико Търново се отказа от минералния извор във Вонеща вода