НОВИНИ

Защо Велико Търново се отказа от минералния извор във Вонеща вода

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 12.11.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

В студиото на "Денят започва" министърът на околната среда и водите Асен Личев вчера заяви, че Община Велико Търново се е отказала от стопанисването на минералния извор във Вонеща вода. С решение на общинския съвет то е прехвърлено на държавата.

Минералните води в България са изключителна държавна собственост - те са такива и винаги ще си останат такива. От 2011 г. ние сме полагали всички ангажименти по управлението и стопанисването, което е свързано и със съответните финансови средства, заяви пред БНТ Мирослава Цонева, главен експерт "Околна среда" в Община Велико Търново.

По думите ѝ всички такси от издаденото разрешително от 2011 г. за стопанисване на обекта постъпват в Басейнова дирекция.

За тези 10 години ние не сме имали инвеститор, който да изяви желание да ползва тази минерална вода. Предполагаме, че тази липса на интерес е заради нейните специфични характеристики, както се знае, тя е студена, допълни Цонева.

Минералният извор е лицето на селото, с това сме известни и смятаме, че то е нашето бъдеще, допълни Янко Първанов, кмет на село Вонеща вода.

Вижте повече подробности в прякото включване на Мирела Дончева1

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Направено е всичко необходимо за честен и сигурен вот в неделя
Премиерът: Направено е всичко необходимо за честен и сигурен вот в неделя
Куче парафира закон с лапа
Куче парафира закон с лапа