НОВИНИ

Стефан Манов, ЦИК: Факт е, че нашите институции и фирмата за машините имат проблем да комуникират

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 12.11.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Броени дни преди изборите в неделя, нов казус се появи с непоръчани от ЦИК още 199 машини за гласуване. Служебният вътрешен министър разпореди спешна проверка. От ЦИК намират за противоречива информацията, която получават от "Сиела Норма" за предназначението на машините. От "Сиела Норма" твърдят, че машините не са нова доставка и ЦИК знае за тях. Казусът в "Денят започва" коментира Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Факт е, че нашите институции, а и съответната фирма, имат проблем да комуникират. От това доверието се руши, смята Манов.

Но ако погледнем нещата отвъд множеството изказвания вчера, трябва да си дадем сметка, че реално ситуацията не е нещо, което трябва да ни притеснява. Факт е, че машините стоят в един склад под охрана на жандармерията, от няколко дни се зарежда софтуерът, лицата които влизат в този склад са по списък, проверен от ДАНС, обясни експертът.

ЦИК трябваше да проиграе пред обществото това, което се прави до влизането на машините за гласуване в този склад, допълни той.

Манов коментира и въпроса с броенето на контролните разписки от машините.

Броенето на контролните разписки е начин именно за извършване на контрол, но не се налага да бъде в 100% от случаите, защото работата с една случайна извадка дава достатъчни гаранции, смята той.

Вижте повече подробности във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е последен ден от предизборната кампания
Днес е последен ден от предизборната кампания
Левон Хампарцумян: Не може да се очаква постоянен и достатъчен доход от лихвата на скромен депозит
Левон Хампарцумян: Не може да се очаква постоянен и достатъчен доход от лихвата на скромен депозит