НОВИНИ

Започва нова мисия на НАСА: Капсулата на Мъск се скачи с МКС

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:18, 12.11.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Капсула на "Спейс Екс" успешно се скачи с Международната космическа станция. Това даде началото на нова 6-месечна научна мисия на НАСА.

НАСА и "Спейс Екс" с пореден успешен полет в Космоса

Четирима астронавти вече са на Международната космическа станция. Полетът с каспулата на "Спейс екс" от център "Кенеди в САЩ до Космоса продължи 21 часа.

Командир на екипажа е 44-годишният Раджа Чари. Другите астронавти на НАСА са 61-годишният Том Маршбърн и 34-годишната Кайла Барън. 51-годишният германец Матиас Маурер е представителят на Европейската космическа агенция.

"Много благодаря и поздравления, разбира се, за Германия и Европа и за всички, които направиха това възможно", каза Матиас Маурер.

Четиримата астронавти бяха посрещнати от руските космонавти Пьотр Дубров и Олег Новицки и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей.

По време на шестмесечния си престой новите попълнения на Международната космическа станция ще посрещнат две групи космически туристи.

Наскоро там руски екип снима дори филм. По-рано тази седмица с капсула на частната компания на Илън Мъск на Земята успешно се завърнаха други четирима астронавти след приключването на 6-месечна научна мисия на НАСА в Космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой може да кандидатства за помощи за отопление
Кой може да кандидатства за помощи за отопление
Термокамери следят мигрантите на полско-беларуската граница
Термокамери следят мигрантите на полско-беларуската граница