НОВИНИ

Термокамери следят мигрантите на полско-беларуската граница

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:10, 12.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Западните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН осъдиха използването на мигранти за политически цели от режима в Беларус. В изявление те посочват, че правителството на Александър Лукашенко се е превърнало в заплаха за регионалната стабилност. Руският представител отрече твърденията, че Москва и Минск помагат на мигрантите да достигнат границата с Полша. А ситуацията там остава тежка.

Термални камери на полско-беларуската граница ще следят движението на мигрантите и ще установяват местата на импровизираните лагери. Това ще помогне на полските граничари и военни да пресичат опитите за нелегално преминаване на територията на Полша.

Беларус заяви, че в отговор на силното полско военно присъствие, ще предприеме съответни действия. Минск е постигнал споразумение с Русия за помощ при наблюдението на границата с Полша, балтийските държави и Украйна. Москва вече изпрати в Беларус два стратегически бомбардировача.

В граничната зона между двете държави се намират хиляди мигранти, чиято ситуация се влошава заради минусовите температури от началото на тази седмица.

Жителите на източния полски град Михалово решиха да помогнат, като превърнат в подслон сградата на пожарната. Иракчанин и сириец, останали извън големите мигрантски групи, са прекарали два дни там, за да се стоплят и да получат храна и вода.

"Вярвам, че това има много дълбоко символично измерение, защото показва, че хората тук са приятелски настроени към мигрантите и искат да помогнат. Те са мили и са способни да го покажат", заяви Урсула Драган, член на инициативата "Семейства без граници".

Само на няколкостотин метра училище е превърнато в пункт за дарения, които пристигат от цялата страна и дори от чужбина.

Междувременно полският президент Андей Дуда посети войските, разположени в близост до полско-беларуската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва нова мисия на НАСА: Капсулата на Мъск се скачи с МКС
Започва нова мисия на НАСА: Капсулата на Мъск се скачи с МКС
Очакват се резултатите от проверката на МВР по казуса с машините за изборите
Очакват се резултатите от проверката на МВР по казуса с машините за изборите