НОВИНИ

Премиерата "Бал с маски" на Верди открива 51-ия фестивал за опера и балет в Стара Загора

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:57, 26.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер Стара Загора открива 51-ото издание на своя фестивал за оперно и балетно изкуство. По традиция всичко започва с премиера на театъра домакин.

След много перипетии по пътя към първото показване на сцена, тази вечер Старозагорската опера ще покаже своя прочит на една от прекрасните опери на Верди - "Бал с маски"

"Избрахме премиерата на „Бал с маски", защото е една интересна работа на тандема Славчо Николов и Каталин Йонеско Алборе, един интересен поглед към това Вердиево платно. Използват се изключително много модерни средства, които обикновено сме свикнали да виждаме в света, който ни заобикаля. "Бал с маски" беше произведен преди повече от година и половина и като че ли ни дава една нова глътка, едно ново начало, една надежда. А действително фестивалите, които са едни празници на всички спектакли, трябва да имат една глътка надежда. Такава, каквато една премиера може да даде", каза директорът на Държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов.

Въпреки изпитанията, на които ковид подлага сценичните изкуства, в програмата на фестивала има 13 събития. Сред акцентите е майсторският клас на Веселина Кацарова, която все по-често получава покани от много престижни музикални академии да работи с млади певци.

Последният ѝ подобен клас беше в Моцартеума в Залцбург. Тя ще работи с 12 млади певци, които е избрала по един емоционален критерий.

"За мен е много важна искрицата и нещото, желанието, обичта един певец да пее", разказва Веселина Кацарова.

В рамките на фестивала своята старозагорска премиера ще има и балетното събитие на сезона "Сънят на Пилат". Публиката в София първа видя спектакъла по музика на Стефан Димитров, а сега това ще могат да направят нетърпеливите балетни почитатели в Стара Загора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло в съботния ден
По-топло в съботния ден
"Черен петък" продължава и през уикенда
"Черен петък" продължава и през уикенда