НОВИНИ

"Черен петък" продължава и през уикенда

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:52, 26.11.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес е най-дългоочакваният ден за изгодни покупки в цял свят - последният петък на ноември или т.нар. "Черен петък" .В България обаче вече става дума и за "черен уикенд", "черна седмица" и дори цял "черен месец" с намаления.

Очаква се над 40% от българите да се включат в пазаруването с отстъпки, а от Комисията за защита на потребителите казват, че все по-рядко наблюдават нелоялни търговски практики при ноемврийските промоции.

След огромния отлив на клиенти при въвеждането на зеления сертификат, днес за първи път може да се каже, че моловете изглеждат пълни. За да запазят тенденцията, търговците обещават ноемврийските намаления да преминат в коледни.

В България няма ограничения за търговците кога могат да пускат намаления, затова и "черен петък" има през целия ноември, за разлика от други страни, където е позволено да е само в един ден и дори се стига до бой за стоки.

У нас до бой днес не се стигна, а покрай пандемията много хора предпочитат онлайн пазаруването. Съветът на експертите е, за да сме сигурни, че купуваме нещо на оферта, да следим цените около месец преди промоциите.

Намаленията в търговските центрове днес са между 20% и 50% и ще продължат през целия уикенд. Видим ли обаче по-големи намаления от рода на 70 -80%, то със сигурност става дума за по-стари стоки и колекции, смятат от Българската ритейл асоциация.

Просто вижте колко е стара стоката, не е от последния сезон, не е най-новото, не е най-модерното. Няма финансово рентабилен бизнес, който да работи на 70% намаление, това не е възможно. В нашата търговия си има закони, няма как просто трябва да се освободи място за новата стока, казва Венцислав Николов, член на УС на Българската ритейл асоциация.

От Комисията за защита на потребителите са следили цените на определени стоки преди кампанията "Черен петък", за да видят дали не става дума за инсценирани намаления.

Хубавата новина е, че за разлика от предишни периоди, имаме само 2 - 3 случая, в които виждаме това неприятно явление, каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

"Черният петък" обаче не е само дрехи и техника на промоция. В Пловдив млади художници решиха днес да продават творбите си на много ниски цени. Промоцията за ценителите на изкуството ще продължи и онлайн чак до 15 декември.

Уеднаквяването на качеството на всички стоки на територията на ЕС и премахването на нелоялната конкуренция са някои от основните цели на законови промени, които вече са разписани в Министерството на икономиката и ще бъдат едни от първите внесени в новото Народно събрание за гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерата "Бал с маски" на Верди открива 51-ия фестивал за опера и балет в Стара Загора
Премиерата "Бал с маски" на Верди открива 51-ия фестивал за опера и балет в Стара Загора
Инспектори и следователи влязоха в офисите на "Беса транс"
Инспектори и следователи влязоха в офисите на "Беса транс"