Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Социалната политика и националната сигурност - основни теми на преговорите за кабинет днес

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:02, 26.11.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Социална политика и национална сигурност бяха част от темите на дискусиите за съставяне на правителство днес. Представителите на различните партии се обединиха около цялостен анализ на пенсионната система, както и определяне на минималната работна заплата като процент от средната за страната.

На тема отбрана и въоръжени сили преговарящите стигнаха до извода, че състоянието им е лошо и трябва да работят в посока окомплектоване и модернизация на армията.

При преговорите по тема национална сигурност - от БСП искат ново ниво на въоръжените сили. Констатират лошо състояние на отбраната.

"Както и да се завоалират тези проблеми в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили през последните години от бившите управляващи, дори и там неизбежно се очертаваше изводът, че изпълнението на конституционните сили на въоръжените сили е поставено на много висок риск", коментира зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

От "Има такъв народ" считат за много важно да се продължат ангажиментите ни към ЕС и НАТО по отношение на отбраната. Настояват с модернизирането на армията да се заемат всички отговорни за това институции.

"За реализиране на основните проекти за модернизация на въоръжените сили, като тези проекти следва да бъдат обезпечени с необходимия финансов ресурс и да се предотврати възможността от пренасочване на средства към други ресори", заяви Теодора Генчовскаа от ИТН.

От "Демократична България" искат да се възстанови държавната агенция "Гражданска защита", настояват и за промени в Съвета по национална сигурност.

"Считаме, че трябва да има институционализиране на Съвета по сигурността, изграждане на професионална администрация, която да осигури ефективна работа и координация със съвета по киберсигурност", каза Велизар Шаламанов от ДБ.

"Продължаваме промяната" смятат, че плановете и програмите, които се приемат по отношение на въоръжените сили, са нереалистични и това води до проблемите в отбраната. Констатират, че всички са на едно мнение за състоянието на въоръжените сили.

"Ниско равнище на окомплектоване, огромен проблем. Голям процент техническо и морално остаряло въоръжение и оборудване и съответно не можем да постигнем оперативна съвместимост", коментира Тодор Тагарев от ПП.

От "Продължаваме промяната" смятат също, че трябва да се внимава със структурните промени. Подкрепят мнението на останалите формации, че трябва да се направят анализи на всички планове за отбраната.

По темата работиха: Десислава Маркова, Ирина Цонева

ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задочен спор между две министерства заради тестовете за ученици
Задочен спор между две министерства заради тестовете за ученици
Кръстиха новия вариант на коронавируса Омикрон
Кръстиха новия вариант на коронавируса Омикрон