Доц. Околийски, СЗО: Спирането на полети до Европа няма да спре разпространението на новия щам

от БНТ
19:34, 26.11.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

"В момента не се знае колко заразен е новият щам на COVID-19, който тръгва от Южна Африка. Днес се събра групата на Световната здравна организация, която се занимава с еволюирането на вирусите и поиска две седмици срок, в които да се наблюдават стоте секвенции на този нов вирус - B.1.1.529. Смята се че той може да е по-заразен и по-малко да се повлиява от имунните клетки на тялото и от ваксините". Това заяви в "Още от деня" експертът в Офиса на Световната здравна организация - България доц. Михаил Околийски.

Той беше категоричен, че забраната за полети от Южна Африка до Европа не е решение на проблема, тъй като щамът вече е открит в Белгия в пътник, пристигнал от Египет.

Чрез подобен тип рестрикции не може да се спре циркулирането на вируса. Единственият начин да се справим в световен мащаб с тази пандемия е по-високото ваксинално покритие, както и вече наложените мерки трябва да се спазват, категоричен е той.

Доц. Околийски подчерта, че решението е в повишаването на контрола за спазване на мерките и на съзнанието на гражданите да ги спазват.

По думите му нивата на заразяване у нас не са ниски и понижаването им не бива да буди оптимизъм, особено на фона на високите нива на смъртност и ниските нива на ваксинационно покритие.

Доц. Околийски отбеляза, че възможността за влияние върху пандемията от служебния кабинет не беше голяма, защото нямаше правомощия, които да бъдат подкрепени от действащ парламент.

Нужна е обща информационна кампания за най-уязвимите от коронавируса.

Експертът обясни, че новите вълни се дължат на ниско ваксинационно покритие. Германия например е с най-ниско покритие сред западните страни - едва 69%. Според него България ще бъде застигната от нови и нови вълни, ако нивото на ваксинация остане все толкова ниско.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Италия и Франция подписаха пакт за засилено сътрудничество
Италия и Франция подписаха пакт за засилено сътрудничество
Шефът на Европол пристигна за поклонението на убитата в Хага българка
Шефът на Европол пристигна за поклонението на убитата в Хага българка